buitenland

Gevaarlijke drugsbaron in Mexico opgepakt: wie is ‘La Tuta’?

Door Laura van Dijk - 27 februari 2015

In Mexico, een land geteisterd door drugsgeweld, is de meest gezochte drugsbaron opgepakt. De arrestatie van Servando ‘La Tuta’ Gómez Martínez is een grote vangst voor de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto, die het zijn doel heeft gemaakt het drugsgeweld in het land aan te pakken.

De Mexicaanse Nationale Veiligheidscommissie heeft de arrestatie bevestigd, schrijft Mexicaanse krant Milenio. Het Openbaar Ministerie in Mexico had maximaal 30 miljoen peso’s, ongeveer 1,8 miljoen euro, uitgeloofd voor de gouden tip waardoor de drugsbaron kon worden opgespoord.

Desondanks was de arrestatie te danken aan ‘het intelligente werk’ van de politie, zei de Nationale Veiligheidscommissie.

1. Wat heeft Martínez op zijn kerfstok?

‘La Tuta’ – wat ‘de leraar’ betekent – was een van de leiders van de drugsbende ‘Los Caballeros Templarios’, deel van het invloedrijke drugskartel. Hij is een gewelddadige crimineel die onder meer afpersing, ontvoering en vele moorden op zijn geweten heeft. Bovendien zou hij zijn slachtoffers uitkiezen op basis van het lezen van tarotkaarten.

De Mexicaanse politie heeft voor minstens vijf misdrijven arrestatiebevelen naar hem uitgevaardigd en intussen wordt er in dertien zaken onderzoek gedaan naar Martínez. De corruptie in Mexico heeft ervoor gezorgd dat hij jarenlang vrij heeft kunnen rondlopen. Hij hoefde de politiekorpsen elke maand ‘slechts’ 1,5 miljoen peso’s, 90 duizend euro, te betalen. Een schrijntje voor de stinkend rijke crimineel, die onder meer zeven huizen bezit.

2. Hoe komt ‘La Tuta’ aan zijn bijnaam?

Voordat Martínez zich in het criminele circuit stortte, werkte hij als leraar op een basisschool. Daar heeft hij ook zijn bijnaam aan te danken. Opvallend voor de drugsbaas was zijn bekommernis om drank- en drugsverslaafde jongeren. Een tweede bijnaam die hem wordt toegeschreven is ‘Le Profe’, de professor.

3. In welke strijd zijn hij en zijn bende betrokken?

Sinds 2006 wordt het drugsgeweld in Mexico hardhandig aangepakt. De voormalige Mexicaanse president Felipe Calderón stuurde 6.500 militairen naar de staat Michoacán, de staat waar het drugskartel ‘La Familia Michoacana’ van Martínez vooral actief is. Sindsdien wordt gesproken van de Mexicaanse Drugsoorlog: de staat probeert de macht en het geweld van de drugsbendes te stoppen.

De huidige president Peña Nieto probeert het probleem, dat zo’n 80.000 mensen het leven heeft gekost, op een andere manier aan te pakken. Door de economie van Mexico te laten groeien, hoeven minder mensen toevlucht te zoeken tot het criminele circuit, is zijn gedachte. Hij hervormde flink, maar de veranderingen moeten hun vruchten nog afwerpen.

Bovendien blijft het drugsgeweld steeds meer slachtoffers eisen, zoals de 43 Mexicaanse studenten afgelopen september.

4. Wat hebben de Mexicaanse studenten hiermee te maken?

De vermiste 43 studenten zijn door de Mexicaanse regering vorige maand doodverklaard, hoewel er pas resten zijn gevonden van één slachtoffer. Tomás Zerón de Lucio, hoofd van de onderzoeksorganisatie naar criminaliteit, zegt dat er sprake is geweest van persoonsverwisseling, een vergissing dus.

De criminele bende die de studenten vermoedelijk heeft vermoord, dacht dat zij leden waren van een rivaliserend drugskartel, die ook actief is in de buurt van het dorp Iguala. ‘Daarom werden zij in eerste instantie van hun vrijheid beroofd, en later van hun leven,’ zegt De Lucio.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.