buitenland

Gijzelaars raken op, IS broedt op nieuwe ontvoeringen

Door Elif Isitman - 07 februari 2015

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) wil nieuwe westerlingen uit landen vlakbij Syrië gaan ontvoeren om ze te kunnen inzetten voor het maken van propaganda. Een speciale eenheid binnen de terreurorganisatie is al sinds halverwege vorig jaar bezig met het voorbereiden van nieuwe ontvoeringen.

Dit meldt CNN zaterdag op basis van bronnen binnen de veiligheidsdiensten in het Midden-Oosten.

Vers bloed

Na zeven executievideo’s te hebben gepubliceerd, denkt IS vers bloed nodig te hebben. Landen als Libanon en Jordanië worden specifiek genoemd als bron waaruit nieuwe buitenlanders kunnen worden gehaald.

De grenzen zijn erg poreus waardoor het makkelijk zou zijn de buurlanden binnen te glippen en bijvoorbeeld in vluchtelingenkampen reddingswerkers te ontvoeren. Daarnaast zou IS veiligheidspersoneel in die regio’s willen omkopen om gijzelaars te verkrijgen.

Kidnappen

Mede dankzij de exploitatie van olie heeft de terreurbeweging geen gebrek aan financiële middelen om dit te kunnen doen. Daarnaast zou er angst heersen over andere, kleinere terreurgroepen die mensen zouden kunnen kidnappen om ze vervolgens aan IS te verkopen. Er zou zich al een IS-gerelateerde terreurgroep in Egypte hebben gemeld die wil bijdragen aan het plan van de terroristen.

Onduidelijk is hoeveel gijzelaars IS precies in handen heeft. Regeringen, bedrijven en families treden niet graag naar buiten met gijzelingsverhalen omdat ze bang zijn de zaak daarmee geen goed te doen.

Zo ook eerder de familie van de vrijwilliger Kayla Jean Mueller. De naam van de Amerikaanse vrouw kwam echter vrijdag naar buiten doordat de terroristen zelf beweerden dat zij gedood werd bij een Jordaanse luchtaanval.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.