buitenland

Hoe vertrokken drie minderjarige Britse meisjes naar Syrië?

Door Elif Isitman - 23 februari 2015

Een van de drie Britse schoolmeisjes die via Turkije naar Syrië zou zijn afgereisd heeft het paspoort van haar oudere zus gebruikt om het land uit te komen. Britse politieagenten zijn nu in Turkije in de hoop dat de drie meisjes de grens met Syrië nog niet zijn overgestoken.

Shamima Begum (15) gebruikte het paspoort van haar 17-jarige zus. De andere twee meisjes zijn Amira Abase (15) en Kadiza Sultana (16). De drie meisjes vertelden hun ouders dat ze een ‘dagtripje’ gingen maken maar vertrokken in werkelijkheid vorige week dinsdag vanuit het Londense vliegveld Gatwick naar Turkije, om zich daarna vermoedelijk aan te sluiten bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië.

Een woordvoerder van de Britse politie Scotland Yard zei maandag tegen BBC dat een aantal agenten in Turkije zijn om in samenwerking met de Turkse autoriteiten de meisjes op te sporen.

Minderjarig

De meisjes zijn alle drie minderjarig maar hebben toch het land kunnen verlaten. Ze vlogen met Turkish Airlines, schrijft The Sunday Times. De vliegtuigmaatschappij staat het toe dat kinderen boven de 12 jaar alleen reizen, mits de ouders bij het inchecken een formulier invullen en ondertekenen. Dat is in dit geval dus niet gebeurd.

De zaak is opmerkelijk omdat er geen aanwijzingen zouden zijn dat de meisjes aan het radicaliseren waren. Volgens een woordvoerder van de Britse politie zou er verder op de school waar de meisjes op zitten een anti-radicaliseringsprogramma zijn. Er is namelijk in december een meisje van dezelfde school richting Syrië vertrokken. De familie van Shamima Begum hoopte dan ook dat zij naar Syrië is vertrokken om dat andere meisje terug te halen.

Jihadbruid

De Britse veiligheidsdiensten ontvingen afgelopen weekend hevige kritiek omdat een van de meisjes, Shamima, voor haar vertrek een privébericht via Twitter  naar Aqsa Mahmood zou hebben gestuurd.

Mahmood, een jihadbruid uit Glasgow, vertrok in 2013 naar Syrie om te trouwen met een IS-strijder. Inmiddels schrijft zij een blog waarin ze Westerse aspirant-jihadbruiden wegwijs maakt binnen IS. De familie van jihadbruid Mamood heeft in een reactie op het vertrek van de drie meisjes laten weten het ‘schandalig’ te vinden dat hun dochter jonge meisjes ronselt voor IS.

Volgens de advocaat van de familie van Mamood, zou haar Twitter-account sinds haar vertrek ‘onder surveillance’ staan van de veiligheidsdiensten. Dit betekent dat de veiligheidsdiensten het bericht van Shamima hadden moeten zien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.