buitenland

Hollande: ‘Als dit plan niet werkt, is het enige scenario oorlog’

Door Elif Isitman - 07 februari 2015

Het Frans-Duitse vredesplan is volgens de Franse president François Hollande een laatste poging tot de-escalatie van het conflict in Oekraïne. Of het plan het gewenste resultaat zal opleveren is na de gesprekken nog niet duidelijk. Ook Merkel zegt dat het resultaat van het vredesinitiatief ‘nog open’ is.

Dit zei de Duitse bondskanselier zaterdag op de veiligheidsconferentie in München. Ze blijft vooralsnog terughoudend over de kansen op succes van het plan.

Ongewis

‘Ook na de gesprekken blijft het ongewis of ze succes hebben gehad,’ zegt Merkel of haar reis naar Kiev en Moskou.

Vrijdag waren Merkel en Hollande in het Kremlin om met de Russische president Vladimir Poetin te praten over het conflict in Oekraïne. Donderdag waren de twee in Kiev voor een gesprek met Petro Porosjenko, de president van Oekraïne.

Het doel van de gesprekken was een gezamenlijk document met afspraken waarmee een staakt-het-vuren in de Oost-Oekraïense regio gerealiseerd kan worden. Het plan lijkt hiermee op het eerder gemaakte Minsk-akkoord. De afspraken in dat akkoord werden helaas nooit nagekomen.

Een woordvoerder van de Duitse regering noemde het nieuwe vredesplan ‘een document gebaseerd op de plannen van Merkel en Hollande, aangevuld met ideeën van Poetin en Porosjenko.’ Hij zei vrijdag echter wel dat Poetins visie nog aanzienlijk verschilt van die van Merkel en Hollande.

Resoluut

Merkel wil voorkomen dat de crisis definitief een militaire wending krijgt. Ze zegt te begrijpen dat er debat wordt gevoerd over het bewapenen van Oekraïne, maar ziet dat niet als oplossing. Zij ziet dan ook heil in een diplomatieke benadering: de uitvoering van het Minsk-akkoord.

Ook President Hollande toonde zich zaterdag tijdens de bijeenkomst resoluut. Hollande noemde het initiatief van Merkel en hemzelf ‘een van de laatste kansen’ op vrede. Mocht de overeenkomst niet worden gesloten, ‘kennen we het scenario, en dat heet oorlog,’ aldus de Franse president.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, klonk in München wat optimistischer over de gesprekken. ,,Wij denken dat ze een goed fundament vormen voor een zeker mate van optimisme dat het conflict hier kan worden opgelost.”

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.