buitenland

Honderden mensen komen af op begrafenis schutter Kopenhagen

Door Tom Reijner - 21 februari 2015

De 22-jarige Omar Abdel Hamid El-Hussein, die afgelopen weekeinde in Kopenhagen twee mensen doodschoot en vijf agenten verwondde, is vrijdag onder grote belangstelling begraven in Brondby, een voorstad van de Deense hoofdstad.

De schutter is begraven op de islamitische begraafplaats van de voorstad. Naar schatting 500 overwegend jonge mensen waren bij de uitvaart aanwezig. Volgens de Deense zender TV2 waren er ook veel jongeren bij die de dode niet kenden.

Korte ceremonie

Zijn lichaam werd eerder vandaag vrijgegeven en na een korte ceremonie in een moskee in Kopenhagen naar Brondby gebracht. De burgemeester van de voorstad van Kopenhagen, Ib Terp, had eerder benadrukt dat iedereen het recht heeft begraven te worden. De islamitische stichting die de begraafplaats beheert, had bezwaar tegen de begrafenis aangetekend.

De drie moslimextremisten die in januari in Parijs toesloegen, zijn overigens in het geheim begraven. Hun laatste rustplaats werd pas bekend toen zij eenmaal waren bijgezet.

Synagoge

El-Hussein, een moslim met een Palestijnse achtergrond, schoot vorig weekeinde twee mensen dood in Kopenhagen. Zijn eerste doelwit was een cultureel centrum waar een debat werd gehouden over de vrijheid van meningsuiting.

Daar doodde hij de filmer Finn Norgaard, waar hij het vermoedelijk had gemunt op de Zweedse cartoonist Lars Vilks. Daarna opende de veroordeelde crimineel het vuur op een synagoge. Een Joodse bewaker voor het pand werd daarbij dodelijk getroffen.

Naar aanleiding van de aanslagen heeft de Deense regering besloten om de anti-terreurmaatregelen verder op te schroeven. Premier Helle Thorning-Schmidt heeft daarvoor 135 miljoen euro uitgetrokken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.