buitenland

‘Interview met Israëlische spion’ in IS-terreurtijdschrift

Door Elif Isitman - 12 februari 2015

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) houdt een Israëlisch jongen gegijzeld en beweert dat hij een spion is van de Mossad, de Israëlische geheime dienst. De terroristen hebben een ‘interview’ met de jongen gepubliceerd waarin hij zogenaamd een bekentenis aflegt.

De jongen heet Muhammad Said Ismahil Mussallam (19) en is een Arabische Israëli uit Jeruzalem, schrijft The Jerusalem Post.

Het ‘interview’ verscheen donderdag in de nieuwste editie van het het Engelstalige tijdschrift van IS Dabiq maar is niet geverifieerd door andere bronnen.

Buurman

De jongen zou door de Mossad zijn gerekruteerd om IS te infiltreren en om Palestijnen die meevechten met IS te identificeren. Volgens het interview zou de jongen door zijn buurman, een Joodse politieagent, zijn overgehaald om bij de geheime dienst te gaan. Ook de vader en broer van de jongen zouden volgens het bericht spionnen zijn voor de geheime dienst.

De ouders van de jongen ontkennen echter dat hij een Israëlisch spion is. Volgens zijn vader zei de jongen in oktober dat hij naar de Israëlische stad Rishon LeZion ging om een cursus te volgen en vroeg hij daarom om geld. Een week later ontving de vader een e-mail van zijn zoon waarin stond dat hij als martelaar wilde sterven en dat hij alles in zijn leven  ging opgeven, inclusief zijn familie.

Plan

Een bron binnen de Israëlische veiligheidsdiensten melden echter dat Mussallam zijn ouders niet de waarheid heeft verteld en juist het plan had zich aan te sluiten bij de terreurgroepering die hem nu gegijzeld houdt. Hij zou op 24 oktober al via Turkije zijn afgereisd naar Syrië.

De vader van de ontvoerde jongen zegt dat zijn zoon in het telefoongesprek zei dat hij zich voor slechts 200 of 300 dollar kon vrijkopen. Kort daarna werd de vader echter gebeld door een man die hem vertelde dat zijn zoon was ontsnapt, maar vervolgens in handen was gevallen van IS.

Wat de groepering nu precies van plan is met de jongen, behalve propaganda maken, is niet bekend.

Gezien de dubieuze aard van het interview en van IS-informatie in het algemeen en het feit dat de informatie niet geverifieerd kan worden, is het niet waarschijnlijk dat de jongen daadwerkelijk voor de Mossad werkt. Mocht dat wel het geval zijn, dan zal hij waarschijnlijk, net als eerdere westerse gijzelaars, geëxecuteerd worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.