buitenland

Invloedrijke soennieten roepen op tot ‘kruisiging’ IS-beulen

Door Tom Reijner - 04 februari 2015

Al-Azhar, de hoogste religieuze autoriteit van Egypte en een belangrijk kenniscentrum in de soennitisch-islamitische wereld, zweert wraak voor de brute moord op de Jordaanse piloot Moaz al-Kassasbeh.

We moeten de terroristen van Islamitische Staat (IS) ‘doden, kruisigen en verminken’, zegt Ahmed al-Tayeb, de hoogste sjeik van Al-Azhar, meldt persbureau AFP.

Duivels

De duizend jaar oude theologische faculteit van de al-Azhar-universiteit in Caïro, een van de oudste universiteiten ter wereld, is verbonden met de soennitische al-Azhar-moskee. Samen vormen zij voor soennitische moslims over de hele wereld een zeer belangrijk instituut.

In een verklaring sprak de religieuze leiding over ‘grote boosheid om de lage terroristische daad’ door een ‘duivelse terreurgroep’.

De Saudische imam Salman al-Ouda zei op Twitter dat iemand levend verbranden een afschuwelijke misdaad is die hoe dan ook wordt afgewezen door de islamitische wet, wat de reden voor een dergelijke executie ook mag zijn.

‘Alleen God martelt door middel van vuur,’ sprak Al-Odah, een steunpilaar van het strengislamitische, soennitische regime in Riyadh.

Kooi

De aanleiding voor de verklaringen is de executie van de Jordaanse piloot. Hij werd in december gevangengenomen toen zijn gevechtstoestel uit de lucht werd geschoten en begin januari levend verbrand in een kooi. Beelden van die executie verschenen dinsdagavond op internet.

De afschuwelijke moord zorgt in Jordanië zelf voor emotionele reacties. Mensen gingen de straat op hun woede te uiten en de Jordaanse autoriteiten besloten om twee ter dood veroordeelde Iraakse terroristen ogenblikkelijk op te hangen.

Een van hen is Sajida al-Rishawi, die in 2005 vanwege haar betrokkenheid bij een zelfmoordaanslag in de Jordaanse hoofdstad Amman de doodstraf kreeg opgelegd. IS eiste eerder de vrijlating van Al-Rishawi in ruil voor de twee Japanners, die inmiddels door de terreurorganisatie zijn onthoofd.

Jordanië is een van de Arabische partners in de anti-IS-coalitie. De Verenigde Staten, die dit verbond leiden, hebben al aangegeven dat de kas van het land van koning Abdullah II zal worden gespekt met ten minste 660 miljoen dollar voor de strijd tegen IS en de opvang van Iraakse en Syrische vluchtelingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.