buitenland

IS-magazine publiceert ‘interview met voortvluchtige Boumeddiene’

Door Tom Reijner - 12 februari 2015

De meest gezochte vrouw van Frankrijk, Hayat Boumeddiene, heeft een interview gegeven aan een Franstalig tijdschrift van Islamitische Staat (IS). Het tijdschrift, Dar al Islam, claimt dat de partner van de omgekomen terrorist Amedy Coulibaly, het kalifaat ‘veilig’ heeft bereikt.

Het blad publiceert het vermoedelijke interview met Boumeddiene in een editie die aan de terreuraanslagen op de redactie van Charlie Hebdo en de Joodse supermarkt in Parijs, is gewijd. Maar het blad noemt de naam van Boumeddiene niet en ook zijn er geen foto’s gepubliceerd van haar. Nieuwsblog François Desouche plaatste het interview op de website.

Wetten van God

De vrouw zegt dat zij geen enkel probleem ondervond, toen zij het kalifaat binnenging. ‘Het is goed te wonen in het land dat door de wetten van God wordt geregeerd,’ zegt zij. IS heeft een kalifaat uitgeroepen in de gebieden in Syrië en Irak die de beweging in handen heeft.

In het interview roept Boumeddiene ‘haar moslimbroeders en- zusters’ bovendien op om volgens de Koran te leven en deze goed te bestuderen: de islam betekent alles voor haar. ‘Vrouwen kunnen het verschil maken,’ pleit ze, door mannen bij te staan in het geloof en de strijd.

Op een foto die is verspreid door de Franse politie heeft de vrouw lang zwart haar dat achter haar oren is samengebonden.

Terreurgolf

De Franse hoofdstad werd begin januari getroffen door een terreurgolf, waarbij zeventien mensen werden vermoord. De Frans-Malinese terrorist Coulibaly, de partner van Boumeddiene, was een van de terroristen. Hij viel op vrijdag 9 januari een kosjere supermarkt in het oosten van Parijs binnen en doodde er vier mensen.

Een speciale eenheid van de Franse politie bestormde het gebouw, waarbij Coulibaly de dood vond. Boumeddiene was toen al uit Frankrijk vertrokken. Turkse regeringsfunctionarissen zeiden dat zij voor de actie van haar partner vijf dagen in Turkije was geweest en op 8 januari de grens met Syrië was overgestoken.

Voortvluchtig

Vorige week kwam ‘de meest gezochte vrouw in Frankrijk’ ook al in het nieuws, doordat ze vermoedelijk zou zijn opgedoken in een filmpje van IS. In de video ‘Blaas Frankrijk op’ prijzen de terroristen de aanslagen op Charlie Hebdo en de Joodse supermarkt in Parijs. De Franse autoriteiten onderzoeken de video.

Boumeddiene staat nu op de lijst van meestgezochte personen van alle Europese geheime diensten. Ze is een van de personen die licht kan doen schijnen op het netwerk achter de aanslagen,’ zegt een bron binnen een Europese geheime dienst tegen The Washington Post.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.