buitenland

Is Poetin uit op onrust Baltische staten? Londen vreest van wel

Door Tom Reijner - 19 februari 2015

Er is een ‘groot en dringend gevaar’ dat het Kremlin Estland, Letland en Litouwen zal proberen te destabiliseren. De NAVO moet klaar staan om in te grijpen als dat gebeurt.

Mogelijk is de Russische president Vladimir Poetin, net als in Oekraïne, van plan om de etnische spanningen aan te zwengelen, denkt de Britse minister van Defensie Michael Fallon, melden verschillende Britse media waaronder The Guardian.

Agressie

In de Baltische staten woont, vooral in Letland en Estland, een aanzienlijke Russische minderheid. Ook in Oost-Oekraïne en op de Krim wonen veel etnische Russen, waarvoor Poetin en de pro-Russische separatisten zeggen op te komen, ter bescherming van hun rechten tegenover de regering in Kiev.

‘Ik maak me zorgen om druk die Poetin uitoefent op de Baltische staten en de manier waarop hij de NAVO probeert te testen,’ zegt Fallon. Het militaire bondgenootschap moet zich daarom voorbereiden op agressie vanuit Rusland, ‘in welke vorm dan ook‘ – en klaar staan om verregaande bemoeienis af te slaan.

Opwarming

Op de vraag of er sprake is van een nieuwe Koude Oorlog, antwoordt de bewindsman ontkennend. Nee, zegt hij, de spanningen tussen de NAVO en Rusland lopen dusdanig op dat er juist al lange tijd sprake is van ‘opwarming’.

Fallon, lid van de Conservatieve Partij van premier David Cameron, onderstreepte dat het aantal Russische militaire toestellen dat het Baltische luchtruim binnenvliegt, intussen drie keer groter is dan een jaar geleden. Donderdag werden er nog twee Rusissche gevechtsvliegtuigen niet ver van de Britse kust onderschept.

Vredesmissie

De laatste berichten van het Oost-Oekraïense front zijn weinig hoopgevend voor het voortbestaan van het broze Minsk-akkoord en het staakt-het-vuren. De pro-Russische rebellen hebben, na hun verovering van Debaltseve woensdag, de door Kiev gecontroleerde plaats Shyrokene, niet ver van de havenstad Marioepol, aangevallen met mortiergranaten.

Dat melden althans Oekraïense soldaten die ter plaatse zijn. De Oekraïense president Petro Porosjenko riep op tot het sturen van een VN-vredesmissie. Maar volgens Moskou kan Kiev zich beter concentreren op de uitvoering van de afspraken die werden gemaakt in Wit-Rusland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.