buitenland

IS sloopt beelden in museum Niniveh (video)

Door Tom Reijner - 26 februari 2015

Islamitische Staat (IS) heeft een schokkende video gepubliceerd waarin te zien is hoe leden van de terreurbeweging tekeer gaan in een museum in de Iraakse stad Nineve. De radicale moslims gebruiken sloophamers en boren om muren, eeuwenoude standbeelden en andere kunstschatten te verwoesten.

De slooppartij gebeurde vermoedelijk al in januari, maar de beelden ervan zijn nu pas opgedoken, meldt bijvoorbeeld The Daily Mail. Niniveh ligt niet ver van de Iraakse miljoenenstad Mosul, een bolwerk van IS in het Noord-Irak.

Niniveh is een ruïnestad, gelegen aan de oostelijke oever van de rivier de Tigris. De nederzetting was tussen ongeveer 2.000 en 600 voor Christus de hoofdstad van het Assyrische Rijk.
http://www.youtube.com/watch?v=2ImI0BZAtjU?feature=player_detailpage

Ooit was Niniveh de grootste stad ter wereld, al duurde die periode hooguit 50 jaar. De overblijfselen van deze ooit zo bloeiende plek worden beschouwd als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Irak.

Profeet

Maar daar hebben de bebaarde extremisten maling aan. Een van hen verklaart voor de camera waarom de vernielingen juist in Niniveh  plaatshadden. De daad is volgens hem door de profeet zelf opgedragen. ‘Eeuwenoude volkeren aanbaden hier standbeelden in plaats van God. Ze maakten zich schuldig aan afgoderij.’

Het is niet de eerste keer dat IS eeuwenoude culturele schatten aan gruzelementen slaat. Eerder waren ook heilige plekken voor moslims het doelwit. Vermoedelijk hebben de terroristen een aantal buitgemaakte kunstvoorwerpen verkocht op de zwarte markt, om zo hun bloedige campagne in het Midden-Oosten te financieren.

Boekverbranding

Eerder deze week werd bekend dat het terreurleger van Abu Bakr Al-Baghdadi duizenden historische boeken en manuscripten heeft verbrand in een bibliotheek in Mosul. Tienduizenden boeken en zevenhonderd manuscripten gingen in vlammen op.

Dit soort praktijken roept een citaat van de Duitse dichter Heinrich Heine in herinnering: ‘Wo man Bücher verbrennt, verbrennt man am Ende auch Menschen‘ (Waar men boeken verbrandt, verbrandt men uiteindelijk ook mensen), uit het begin van de negentiende eeuw. Deze beroemde zin is te lezen op een monument op de Berlijnse Bebelplatz, ter nagedachtenis aan de beruchte boekverbranding door de nazi’s in 1933. De woorden van Heine bleken dus profetisch.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.