buitenland

‘IS verhandelt organen van slachtoffers’

Door Shari Deira - 19 februari 2015

Wie denkt dat de daden van terreurbeweging IS niet gruwelijker konden, heeft het mis. Irak heeft vermoedens dat de extremisten organen uit de lichamen van vermoorde burgers halen en deze verkopen.

VN-ambassadeur in Irak Mohamed Alhakim vraagt aan de VN-Veiligheidsraad om te onderzoeken of dit waar is, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Organen

De Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant zegt dat er geen bewijs is dat de beschuldiging van de Iraakse VN-ambassadeur ook daadwerkelijk klopt. Alhakim heeft er bij de VN-Veiligheidsraad op aangedrongen om de kwestie te onderzoeken.

Twaalf artsen in de Iraakse stad Mosul zouden om het leven zijn gebracht, nadat zij weigerden organen uit de lichamen te halen van slachtoffers van IS. ‘Sommige lichamen die we hebben gevonden, zijn verminkt. Dat betekent dat sommige delen ontbraken.’

Volgens Alhakim zaten er openingen in de ruggen van de lichamen, op de plek van de nieren. ‘Dit is overduidelijk iets groters dan wij denken.’ Het klinkt nogal opmerkelijk dat IS de organen van slachtoffers zou stelen en verkopen, maar zo ongebruikelijk is het niet.

Het gebeurt vaker dat militante bewegingen organen en weefsel van slachtoffers verkopen. ‘Orgaandiefstal tijdens oorlogen met ongedisciplineerde legers is niet ongebruikelijk,’ zegt Nancy Scheper-Hughes, directeur van Organs Watch, een onderzoeksproject dat is verbonden aan de University of California.

Gruwelijkheden

Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de vermoedens dat IS organen zou verhandelen, maar kan het niet bevestigen.

‘We hebben eigenlijk geen reden om hier aan te twijfelen, gezien de andere, soortgelijke gruwelijkheden die zijn gerapporteerd en andere afschuwelijke misdaden waar IS trots over is,’ zegt een woordvoerder.

Volgens Alkahim is er in Europa interesse in gestolen organen. IS heeft de macht over verschillende luchthavens, vanwaar de organen naar het buitenland kunnen worden gevlogen naar opkopers.

De illegale orgaanhandel zou een van de manier kunnen zijn, waarmee IS zijn fortuin heeft binnengehaald. Met een geschat vermogen van 2 miljard dollar is IS de rijkste terroristische organisatie in de wereld. De terreurbeweging verdient haar geld onder meer met de handel in olie en met donaties vanuit de hele wereld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.