buitenland

Is voortvluchtige Hayat Boumeddiene te zien in IS-video?

Door Tom Reijner - 05 februari 2015

Hayat Boumeddiene, de vrouw van de Frans-Malinese terrorist Amedy Coulibaly, is mogelijk opgedoken in een filmpje van Islamitische Staat (IS). De Franse autoriteiten onderzoeken de video.

Dat melden bronnen die zijn betrokken bij het onderzoek aan de Amerikaanse tv-zender CNN donderdag.

Bivakmutsen

In de video (‘Blaas Frankrijk op’) die dinsdag verscheen, prijzen de terroristen de aanslagen op Charlie Hebdo en de Joodse supermarkt in Parijs en roepen ze bovendien op tot een nieuwe terreuraanval. ‘Jullie hebben onze rechten afgenomen. Daarom kunnen jullie niet verwachten in vrede te leven,’ klinkt het dreigend.

Tussen de extremisten – getooid met bivakmutsen en zware wapens – staat ook een vrouw met camouflagekleding en een geweer. Mogelijk is het Boumeddiene, de vriendin van Amedy Coulabily die in Parijs een ongewapende agent en vier klanten van een Joodse supermarkt doodschoot. Coulibaly kwam om het leven toen politieagenten de supermarkt bestormden.

Belangrijke rol

Boumeddiene wordt de meest gezochte vrouw van Frankrijk genoemd. ‘Boumeddiene staat nu op de lijst van meest gezochte personen van alle Europese diensten. Ze is een van de personen die licht kunnen doen schijnen op het netwerk achter de aanslagen,’ zei een bron binnen een Europese geheime dienst eerder deze week tegen The Washington Post.

Volgens de Amerikaanse krant zijn de Franse diensten bijzonder geïnteresseerd zijn in het verhaal van Boumeddiene omdat zij menen dat vrouwen een steeds grotere rol spelen bij het voorbereiden van terroristische aanslagen.

Een directe rol kan de 26-jarige vrouw bij de aanslagen overigens niet hebben gehad. Maar toch vermoeden de Franse autoriteiten dat ze wel degelijk een belangrijke rol heeft gespeeld bij de voorbereidingen van de bloedige aanslagen.

Franse media maakten eerder bekend dat de vrouw begin januari, voor de aanvalsgolf, al naar Syrië was gereisd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.