buitenland

Japanse premier Abe: ik zal deze terroristen nooit vergeven

Door Servaas van der Laan - 01 februari 2015

Japan denkt dat de onthoofdingsvideo van de gegijzelde journalist Kenji Goto echt is. De Japanse premier Shinzo Abe sprak zijn diepe verontwaardiging uit over de onthoofding van Goto.

‘Ik zal deze terroristen nooit vergeven,’ zei Abe zondagochtend over de onthoofding van de Japanse journalist Kenji Goto door terroristen van Islamitische Staat (IS). Abe noemde de daad ‘onmenselijk’ en liet weten dat zijn land nooit zal buigen voor terrorisme. Hij sprak de belofte uit met andere landen samen te zullen werken om de moordenaars te pakken. Amerika heeft al aangekondigd Japan hierbij te zullen helpen. De Amerikaanse president Barack Obama noemde de executie ‘een gruwelijke moord’.

Video

Zaterdagavond verscheen er een video op het internet waarop de gegijzelde Goto door een gemaskerde man met een mes wordt vermoord. Volgens de Japanse minister van Defensie, Gen Nakatani, is het ‘zeer waarschijnlijk’ dat de video authentiek is. Daarmee kwam er voor Japan een dramatisch einde aan een gijzelingsdrama dat het land de afgelopen dagen bezighield.

IS gijzelde twee Japanners nadat Japan 200 miljoen dollar had vrijgemaakt voor humanitaire hulp aan de gebieden die door de IS-terroristen zijn getroffen. Hierop eiste IS 200 miljoen dollar losgeld voor de twee gijzelaars. De eerste gijzelaar, Haruna Yukawa, werd vorig weekend onthoofd. Ditzelfde lot lijkt nu ook beschoren te zijn aan Goto.

Muurvast

Donderdag was de stem van Goto nog te horen in een audioboodschap waarin hij zei dat de terrorist Sajida al-Rishawi voor zonsondergang moest worden vrijgelaten en dat anders de door IS gevangen Jordaanse piloot Maaz al-Kassasbeh zou worden gedood.

De deadline verstreek, maar er gebeurde niets. Jordanië weigerde de terrorist vrij te laten aangezien er geen enkele zekerheid is of de piloot überhaupt nog in leven is. De Japanse viceminister Yasuhide Nakayama (Buitenlandse Zaken), die het crisisteam bij deze gijzeling leidt, zei zaterdag dat de onderhandelingen ‘muurvast’ zitten. Er is nog geen duidelijkheid over het lot van de Jordaanse piloot.

Nog steeds een ruil

Jordanië zei zondag nog altijd bereid te zijn de Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi uit te wisselen tegen de piloot Moaz al-Kasasbeh. Die bereidheid is er ondanks de onthoofding van de Japanse gijzelaar Kenji Goto. Dat heeft een regeringswoordvoerder in Amman zondag gezegd.

De Jordaanse veiligheidsdiensten controleren voortdurend of de piloot nog in leven is, zei de woordvoerder. IS nam de piloot in december gevangen, toen zijn F-16 gevechtsvliegtuig was neergestort in gebied dat in handen van de terreurgroep is. Rishawi zit sinds 2005 vast, nadat haar zelfmoordactie met een bomvest in een hotel in Amman was mislukt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.