buitenland

Jordanië niet klaar met IS: ‘Bombardementen zijn het begin’

Door Shari Deira - 06 februari 2015

Luchtaanvallen van Jordanië om terreurbeweging IS uit te schakelen, zijn nog maar het begin van de wraak van het land vanwege de dood van piloot Moaz al-Kassasbeh. ‘Jullie zullen weten wie de Jordaniërs zijn.’

In een verklaring op de Jordaanse staatstelevisie zeggen de strijdkrachten dat bij de bombardementen trainingscentra en wapen- en munitiedepots van IS zijn geraakt.

Verbranding

De Jordaanse minister Nasser Judeh (Buitenlandse Zaken) zegt tegen CNN dat de luchtaanvallen het begin zijn van de wraak van Jordanië. Judeh belooft dat IS zal worden vernietigd. ‘We verhogen onze inzet. We zullen ze achtervolgen, waar ze ook zijn, met alles dat we hebben.’

Donderdag voerde Jordanië de eerste luchtaanvallen uit sinds IS de video vrijgaf van de verbranding van de 26-jarige Al-Kassasbeh. Judeh zegt dat er sprake is van een ‘aanhoudende strijd’ in Syrië en Irak.

Jordanië is een van de elf Arabische landen die meedoen aan de strijd tegen IS. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn bij de bombardementen van Jordanië tien jihadisten om het leven gekomen.

Piloten

Ondanks de crash van de Jordaanse piloot in Syrië, zijn de noodprocedures voor Nederlandse gevechtspiloten niet aangepast. Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp zei donderdag dat de procedures goed zijn.

‘Hier is op de training al veel op geoefend.’ Hij heeft ‘alle vertrouwen’ in de afspraken die met de Amerikanen zijn gemaakt over de redding van neergeschoten piloten. Nederlandse F-16’s zijn alleen actief in Irak, maar zijn ook daar ‘enkele keren’ getroffen door geweervuur. Dat heeft geen gevolgen gehad voor de missie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.