buitenland

Kopenhagen: jihadistisch motief aanslagen niet te negeren

Door Elif Isitman - 16 februari 2015

De bewijzen dat de aanslagen in Kopenhagen van afgelopen weekend een jihadistisch motief hadden, stapelen zich op. Media en autoriteiten zijn voorzichtig met het benoemen van de motieven van de dader, maar het jihadistische karakter van de aanslagen valt vrijwel niet meer te ontkennen.

De identiteit van de Denemarken geboren crimineel Omar Abdel Hamid El-Hussein (22) met een Palestijnse achtergrond werd zondag bekend gemaakt. Aanvankelijk weigerde de Deense politie zijn naam vrij te geven maar deze lekte via de media toch uit.

Maandag concludeerde de Deense premier Helle Thorning-Schmidt dat de dader ‘vermoedelijk geen deel uitmaakte van een terreurcel’. Volgens haar is de politie nog volop bezig met het onderzoek naar de moordpartijen.

Motief

Het is nog niet officieel vastgesteld dat de daden van El-Hussein voortkwamen uit een jihadistische ideologie en zowel de media als de autoriteiten hebben moeite het beestje bij zijn naam te noemen.

De aanwijzingen dat de aanslagen op het Krudttonden café en de synagoge in Kopenhagen afgelopen weekend toch een jihadistisch motief hadden, zijn echter vrijwel niet te negeren.

Hymne

Een half uur voor de eerste schoten werden gelost in het cultureel centrum, zette El-Hussein een jihadvideo op zijn Facebook-pagina. In de video was een ‘jihadhymne’ te horen, die de glorie van de jihad bezingt. Twintig minuten later zwoer hij op dezelfde pagina zijn trouw aan Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

‘Ik zweer trouw aan Abu Bakr en zal hem gehoorzamen in voor- en tegenspoed en zal niet ingaan tegen de opdrachten die ik heb gekregen,’ schreef de verdachte volgens de Deense krant Ekstra Bladet. Volgens bronnen bij de Deense veiligheidsdiensten was El-Hussein  ‘geïnspireerd geraakt’ door de aanslagen op Charlie Hebdo in Parijs.

Volgens verklaringen van ex-klasgenoten van El-Hussein, zou de jongen verder geen geheim van zijn Jodenhaat hebben gemaakt en was de kwestie Israël-‘Palestina’ een van zijn favoriete onderwerpen om over te discussiëren.

Handlangers

Inmiddels is ook duidelijk dat El-Hussein vermoedelijk twee handlangers heeft gehad. Twee mannen van 19 en 22 jaar werden zondag gearresteerd en blijven in ieder geval de komende tien dagen in hechtenis. Ze worden ervan verdacht de schutter te hebben geholpen aan wapens te komen. Ook zouden ze hebben geholpen bij het zoeken naar een schuilplaats.

Daarnaast is El-Hussein bepaald geen onbekende van de politie. Hij kwam een luttele twee weken geleden vrij na vast te hebben gezeten in verband met een steekpartij en stond te boek als gevaarlijk. Daarnaast wordt hij ervan verdacht deel te hebben uitgemaakt van een bende in de Deense hoofdstad. Verschillende Deense media meldden dat de veiligheidsdiensten hem in het oog hielden, omdat hij extremistische opvattingen zou hebben tentoongespreid toen hij in de gevangenis zat. El-Hussein werd zondagochtend doodgeschoten door de Deense politie op het Nørrebro station in Kopenhagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.