buitenland

Man die opdracht gaf tot aanslag Charlie Hebdo nu zelf gedood

Door Servaas van der Laan - 05 februari 2015

Eén van de leiders van de Jemenitische Al-Qa’ida-franchise AQAP, Harith al-Nadhari, is om het leven gekomen bij een drone-aanval. AQAP is de organisatie die vermoedelijk achter de aanslagen in Parijs zat.

Het was AQAP zelf die donderdag op Twitter toegaf dat hun kopstuk eind vorige maand om het leven is gekomen.

Drone

Een Amerikaanse drone heeft volgens de terreurorganisatie de auto van Al-Nadhari en drie anderen op 31 januari onder vuur genomen in de provincie Shabwa in het zuiden van Jemen.

Daarbij werd Al-Nadhari gedood. Ook drie andere AQAP-leden, Said Bafaraj, Abdelsamie al-Haddaaen Azzam al-Hadrami zouden om het leven zijn gekomen.

AQAP is zeer waarschijnlijk de organisatie die verantwoordelijk is voor de aanslagen op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo en de koosjere supermarkt in Parijs.

De broers Kouachi, die de aanslag op Charlie Hebdo pleegden, zeiden meerdere keren dat zij handelden uit naam van ‘Al-Qa’ida in Jemen. Ook de terrorist die vier mensen doodschoot in de supermarkt, Amedy Coulibaly, noemde AQAP als opdrachtgever.

Dreiging

De organisatie bevestigde destijds ook achter de aanvallen te zitten en beloofde bovendien dat er meer aanslagen zouden volgen. ‘Jullie kunnen beter stoppen met geweld tegen moslims, zodat jullie veilig kunnen leven. Als jullie oorlog blijven voeren, verwacht dan dat het tij zal keren,’ liet AQAP op 10 januari in een video weten.

Enkele dagen later zei de Amerikaanse president Barack Obama dat Amerika geen troepen in Jemen zal inzetten, maar dat het leger doorgaat met het uitschakelen van ‘specifieke, prominente doelen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.