buitenland

Man in legeruniform opgepakt na ontruiming Europarlement

Door Elif Isitman - 02 februari 2015

Brussel werd maandag opgeschrikt door verschillende bommeldingen. Maandagmiddag werd een verdachte opgepakt, nadat drie gebouwen van het Europarlement werden ontruimd. Ook bij het justitiepaleis werd een verdachte auto aangetroffen en eerder op de dag voltrok zich een incident bij de Amerikaanse ambassade.

Over het verdachte voertuig bij het justitiegebouw is nog weinig bekend.

Na de ontruiming van een drietal gebouwen van het Europees Parlement, werd maandagmiddag een verdachte opgepakt. Het ging daarbij om een man in legeruniform die zich verdacht zou hebben gedragen, meldt de Belgische tv-zender VTM. Na de arrestatie doorzocht de politie zijn auto.

Robot

Het gebouw van het Europees Parlement en de aangrenzende Rue de Montoyer werden korte tijd geëvacueerd na een bommelding. De Belgische ontmijningsdienst Dovo werd ingeschakeld en liet een robot het gebied afspeuren.

Volgens mensen die in de buurt waren, wilde de man in legeruniform ‘met geweld’ het gebouw binnendringen. De man oogde volgens omstanders dronken. In zijn auto zouden ‘wapens en jerrycans met benzine’ zijn gevonden, maar dit heeft het Belgische parket nog niet bevestigd.

Ambassade

Ook bij de Amerikaanse ambassade aan de Brusselse Regentlaan was maandagochtend een incident. Een man parkeerde zijn auto voor de ambassade, terwijl duidelijk staat aangegeven dat dit niet mag. Vervolgens vertrok hij. De Belgische autoriteiten takelden de wagen vervolgens weg, uit angst voor een mogelijke bom. Uiteindelijk bleek in de wagen niets aanwezig te zijn. De incidenten hebben het verkeer in de Belgische hoofdstad ernstig ontregeld: de gehele binnenring werd afgesloten.

Na de anti-terreuractie van de politie in het plaatsje Verviers vorige maand is het terreurniveau in België opgehoogd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.