buitenland

Met een keppeltje tien uur door Parijs: wat er dan gebeurt…

Door Tom Reijner - 16 februari 2015

Zvika Klein, een Israëlische journalist, wilde het wel eens testen: wat gebeurt er als je met een keppeltje op door de Franse hoofdstad Parijs loopt? Dat werd al snel duidelijk: allerlei antisemitische verwensingen.

De tien uur durende wandeling van Klein werd opgenomen door het Israëlische nieuwsmedium NRG, de werkgever van de verslaggever, meldt The Times of Israel.

Bespuugd

Tijdens zijn promenade door het centrum van Parijs en de banlieues, de buitenwijken van de Franse hoofdstad waar veel moslims wonen, was hij het doelwit van antisemitische uitlatingen, pesterijen en werd hij zelfs een keer bespuugd. In een scene is te zien hoe hij ‘gezelschap’ krijgt van een man die een pet draagt met daarop ‘Jood’.

In een ander deel van Parijs wordt ‘Leve Palestina’ naar Klein geroepen. Ook noemen voorbijgangers hem een ‘homo’, die hun wijk alleen maar bezoekt voor seks. Het filmpje dat is verschenen op YouTube en is waarschijnlijk nog maar een klein gedeelte van alle beledigingen en bedreigingen die de Joodse journalist naar zijn hoofd kreeg geslingerd.
http://www.youtube.com/watch?v=AltyhmrIFgo?feature=player_embedded

Het project is duidelijk geïnspireerd op de video van de aantrekkelijke Shoshana Roberts en haar wandeling van tien uur door New York. Zij kreeg voortdurend te maken met ‘flirtende’ mannen die diverse seksuele opmerkingen maakten.

Automatische wapens

Sinds de aanslagen in Parijs begin januari,  toen terrorist Amedy Coulibaly vier mensen vermoordde, is de discussie over Jodenhaat in Frankrijk – en in andere landen in Europa – weer opgelaaid. Zijn Joden nog wel veilig op ons continent, nu dit weekeinde ook een synagoge in Kopenhagen onder vuur lag?

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu denkt van niet, en herhaalde zondag zijn eerdere oproep dat Europese Joden maar beter naar zijn land kunnen komen. ‘Joden worden in Europa simpelweg vermoord omdat ze Joods zijn. Deze golf van aanslagen houdt niet op. Ik zeg tegen de Joden in Europa: Israël is jullie thuis.’

Bewaking

De Deense regering maakte duidelijk de oproep niet te waarderen. ‘Onze premier heeft gezegd dat een aanval op de Joodse gemeenschap een aanval op alle Denen is. We doen er alles aan de Joodse gemeenschap in ons land een veilig gevoel te geven,’ zegt Jesper Vahr, de Deense ambassadeur in Israël.

Ook in Nederland gaan er stemmen op om de bewaking van Joodse instellingen verder op te schroeven. Politiesurveillance is niet meer voldoende om Joodse doelen in Nederland te beschermen, vindt het Centraal Joods Overleg. Vicevoorzitter Ron van der Wieken heeft het vooral over scholen en synagogen. Hij ziet graag dat er marechaussee komt te staan met automatische wapens.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.