buitenland

Nederlander gekidnapt ‘door IS’ in Gaza

Door Servaas van der Laan - 04 februari 2015

Een consultant die voor de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah werkt, is dinsdag uren vastgehouden door gemaskerde mannen op de Gazastrook. De daders zeiden dat ze bij de terreurbeweging Islamitische Staat behoren.

Het gaat om de 31-jarige Mohammad al-Mughayyir, een consultant met de Nederlandse nationaliteit die voor de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Palestijnse Autoriteit werkt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ontvoering bevestigd, maar wil er verder niets over zeggen.

Gemaskerde mannen

Al-Mughayyir werd dinsdagochtend door gemaskerde mannen meegenomen uit. ‘Mohammed werd rond 08.00 uur ’s morgens ontvoerd uit zijn huis in Gaza-stad. Ze sloegen hem in de boeien en brachten hem naar een onbekende locatie waar hij acht uur lang werd ondervraagd over zichzelf en zijn werk voor Nederland,’ zei een familielid van de man tegen persbureau AFP.

Volgens Mughayyir zelf is hij ,’ontvoerd en geslagen’, verder wilde hij niets zeggen. Hij is na zijn vrijlating in het Al-Shifa ziekenhuis in Gaza-Stad aan wonden op zijn benen verpleegd, zei een ziekenhuismedewerker. Woensdagochtend werd hij uit het ziekenhuis ontslagen.

IS-aanhangers

Hamas heeft zich met de zaak bemoeid en zegt een onderzoek naar de ontvoering te hebben ingesteld. Het is mogelijk dat de militante Jihad-beweging die actief is in het gebied, achter de ontvoering zit.

Dat er aanhangers van IS in de Gaza-strook wonen, is geen geheim. In januari werd bij een demonstratie tegen het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo openlijk gezwaaid met vlaggen van IS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.