buitenland

‘Nederlandse beesten’ op voorpagina’s Italiaanse kranten

Door Servaas van der Laan - 20 februari 2015

De rellende Feyenoord-supporters hebben geen beste indruk achtergelaten in Rome. Vrijwel alle Italiaanse kranten spreken schande van de ‘barbaarse’ relschoppers.

‘Nederlandse beesten,’ is te lezen op de voorpagina van de Italiaanse krant Il Tempo. De tekst is deze keer niet in het Italiaans, maar in het Nederlands te lezen. ‘Hooligans van Feyenoord verpletteren Rome,’ schrijft de krant en ‘wie vernielt, moet betalen’.

De sportkrant Gazzetta dello Sport spreekt van ‘barbaren’. ‘Ongelofelijk,’ schrijft de krant, ‘Rome is overgenomen door hooligans uit Rotterdam’.

Excuses

Volgens de Italiaanse premier Matteo Renzi zijn de gebeurtenissen in Rome ‘een teken van barbaarsheid en onbeschaafdheid’. Hij zei dat de Nederlandse fans ‘vol bier’ en ‘belediging voor de beschaving’ zijn. De premier zei dat hij excuses eist van de Rotterdamse voetbalclub.

De Nederlandse ambassade in Rome heeft laten weten dat Nederland volledig meewerkt met de Italiaanse autoriteiten om er zeker van te zijn dat alle schuldigen zullen worden gestraft.

Feyenoord-directeur Eric Gudde noemde het gedrag van de Feyenoord-aanhang ‘volstrekt verwerpelijk’. Intussen zitten in Italië nog altijd 23 relschoppers vast. Negentien supporters zijn al berecht. Zij hebben fikse celstraffen of boetes gekregen. Aan de hand van videobeelden zullen waarschijnlijk nog meer supporters worden vervolgd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.