buitenland

Nederlandse journalist in Turkije vervolgd wegens propaganda PKK

Door Servaas van der Laan - 02 februari 2015

De Nederlandse journalist Fréderike Geerdink wordt in Turkije vervolgd wegens het verspreiden van propaganda voor de terreurorganisatie PKK. De openbaar aanklager eist een celstraf van 1 tot 5 jaar tegen Geerdink.

Vorige maand werd Geerdink opgepakt en na enkele uren verhoor weer vrijgelaten.

Maandag werd duidelijk dat het openbaar ministerie in haar woonplaats Diyarbakir (Amed in het Koerdisch) een strafzaak tegen Geerdink is gestart.

De aanklacht luidt ‘propaganda voor een terroristische organisatie’. Geerdink zou vlaggen en activiteiten van de terroristische organisatie PKK op haar sociale media hebben gedeeld, schrijft de Turkse krant Hurriyet. Geerdink houdt vol onschuldig te zijn en ontkent dat ze de PKK op internet heeft verheerlijkt of de Turkse staat heeft veroordeeld.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de arrestatie van Geerdink en volgt de zaak. De journalist zelf bevestigt het feit dat ze wordt vervolgd, maar geeft daar maandag verder geen commentaar op.

Oppositiepartijen  CDA, SP en D66 pleiten voor actie van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA). ‘De minister moet ophouden zijn kop in het zand te steken in dit dossier. Hij moet zo snel mogelijk de Turken om opheldering vragen’, zegt CDA-Kamerlid Raymond Knops. Voor hem toont de vervolging van Geerdink aan dat het ‘heel slecht gesteld is’ met de vrijheid van meningsuiting en de mensenrechten in Turkije.

Harry van Bommel van de SP wil dat Koenders zorgt voor goede rechtsbijstand en erop toeziet dat Geerdink een eerlijk proces krijgt. Volgens Van Bommel maakt de Turkse wetgeving je al schuldig als je maar schrijft over de Koerdische PKK of mensen van de PVV ontmoet. Turkije glijdt op deze manier af naar een autoritaire staat, meent Van Bommel.

D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zegt in een reactie dat als Geerdink vervolgd wordt voor propaganda voor een terreurorganisatie, dat ‘opnieuw een verontrustende illustratie is van de verslechterende persvrijheid in Turkije’.

Pro-Koerden

Geerdink werkt sinds 2006 als journalist vanuit Turkije. Aanvankelijk vanuit Istanbul, later verhuisde ze naar het oosten van het land.

Haar Nederlandse opdrachtgevers zijn onder meer ANP, Opzij, Volkskrant Magazine, nrx.next, Elle, Marie Claire, Esta en Viva.

Naast vrouwen-kwesties schrijft Geerdrink veel over de vrijheidsstrijd van de Koerden in Turkije. Haar woonplaats Diyarbakir wordt voor 90 procent bewoond door Koerden en de aanhang van de PKK is er groot.

Koerdische zaak

Sinds 2011 schrijft Geerdink op haar blog KurdishMatters.com uitsluitend over de Koerdische zaak. De artikelen zijn veelal kritisch op het handelen van de regering van president Recep Tayyip Erdogan. ‘Erdogan is een dictator,’ scheef ze in een recent artikel. ‘Het type dictator dat zijn werkelijke gezicht verborgen houdt achter een sausje van democratie.’ In het artikel hekelt ze niet alleen de Turkse regering, maar ook de houding van de Europese Unie (EU) ten opzichte van Turkije.

In een post over een persbezoek aan een nieuw Syrisch vluchtelingenkamp schreef Geerdink dat ze ‘weigert mee te werken aan Turkse propaganda’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.