buitenland

Nieuwe IS-video: parade met gekooide Koerden

Door Elif Isitman - 22 februari 2015

In een nieuwe video van terreurgroep Islamitische Staat (IS) is te zien hoe Koerdische strijders in kooien door de Noord-Iraakse stad Kirkuk worden geparadeerd. Eerder werd gemeld dat de strijders ook waren onthoofd.

Maar de Amerikaanse zender CNN, die het verhaal publiceerde, trok later die bewering weer in. Het lot van de strijders is nu onduidelijk. Terwijl de Koerdische strijders in kooien zitten die op pick-up wagens worden geparadeerd, worden ze geïnterviewd door een man die een microfoon met IS-logo vasthoudt.

Flitsen

De strijders zeggen Peshmerga’s te zijn en dragen clichématig oranje gevangenenpakken, bekend van eerdere IS-video’s. Tijdens het interview doen ze oproepen aan hun mede-Peshmerga’s om de ‘strijd tegen IS te staken’. Tussen de beelden door zijn ook flitsen van de executies van de Egyptische kopten van vorige week gemonteerd. De authenticiteit van de video is niet geverifieerd.

IS maakte eerder gebruik van grote metalen kooien. Zo werd bijvoorbeeld de Jordaanse straaljagerpiloot Moaz al-Kasassbeh, in misschien wel het gruwelijkste filmpje van IS tot nu toe, in een kooi opgesloten en levend verbrand. Mogelijk is deze nieuwste video een wraak van de terreurgroep op de Koerden, die een tijd geleden de Syrische stad Kobani heroverden.

Lijkenhandel

Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft IS met de Koerden ook een nieuwe bron van inkomsten gevonden. De terreurgroep zou de lijken van Koerdische strijders bewaren en daar10.000 tot 20.000 dollar ‘per stuk’ voor vragen wanneer de Koerdische milities ze terug willen hebben.

Het is een ‘inventieve’ toevoeging aan de lijst met manieren waarop IS zijn geld verdient. Recentelijk waren er geruchten dat de groep inkomsten verwerft uit de handel in organen van slachtoffers. Met een geschat vermogen van 2 miljard dollar is IS de rijkste terreurgroep ter wereld. De terreurbeweging verdient haar geld onder meer met de handel in olie en met donaties vanuit de hele wereld.

De inkomsten van de terreurbeweging lijken de laatste tijd echter te krimpen. Met het verkopen van lijken lijkt de terreurgroep een nieuwe manier gevonden te hebben om te compenseren voor de dalende inkomsten uit olie, kunst- en antiquiteitensmokkel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.