buitenland

Nog eens ‘200 immigranten’ vinden zeegraf in Middellandse Zee

Door Servaas van der Laan - 11 februari 2015

De wintermigratie in het Middellandse Zeegebied draait ook dit jaar weer op volle toeren. Veel wanhopige gelukszoekers overleven de hoge golven niet.

De Italiaanse kustwacht heeft weer twee rubberboten aangetroffen in de onstuimige zee nabij het eiland Lampedusa. In de bootjes zaten slechts negen immigranten. Twee in de een, zeven in de andere. De overige tweehonderd opvarenden, zo melden de overlevenden, zijn overboord geslagen.

Kansloos

De rubberen bootjes zijn kansloos in de strijd tegen de golven die wel tot 9 meter hoogte kunnen reiken.

Ondanks het zeer onzekere vooruitzicht blijven de, vooral Syrische, vluchtelingen het maar proberen. De mensenhandelaren nemen hun bloedgeld dankbaar in ontvangst.

Ze worden bovendien steeds laconieker in hun transport. Half volgetankte schepen worden vol immigranten op automatische piloot richting de Italiaanse kust gestuurd. Daarnaast blijven de rubberen bootjes en de vissersscheepjes populair. De mensensmokkelaars weten toch wel dat de bootjes door de Italiaanse kustwacht worden onderschept. Dat de redding voor velen te laat komt, laat hen koud.

Zo werd zondag een boot aangetroffen in het Kanaal van Sicilië met 105 vluchtelingen aan boord. Van hen waren 29 personen gestorven door onderkoeling. Hun lichamen worden woensdag van Lampedusa overgebracht naar Porto Empedocle op Sicilië. Hier zal worden geprobeerd de lijken te identificeren. Dat is lastig omdat vrijwel niemand persoonsbewijzen bij zich draagt.

De lichamen zullen uiteindelijk worden begraven op Sicilië waar op begraafplaatsen extra ruimte is gemaakt voor de vele verongelukte vluchtelingen. Een dergelijke laatste rustplaats zit er voor de overboord geslagen immigranten niet in: hen wacht het zeegraf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.