buitenland

Obama: geen oorlog tegen islam, maar tegen misbruikers islam

Door Shari Deira - 19 februari 2015

De Verenigde Staten zijn ‘niet in oorlog met de islam, maar met mensen die de islam misbruiken’. De Amerikaanse president Barack Obama vraagt moslimsleiders om het misverstand weg te nemen dat het Westen de islam wil onderdrukken.

Obama gaf woensdagavond (lokale tijd) een toespraak in het Witte Huis tijdens een bijeenkomst met internationale bewindslieden met als thema extremisme. Ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) was aanwezig bij de bijeenkomst in Washington.

Propaganda

Obama zegt dat leiders van terroristische organisaties als IS en Al-Qa’ida geen religieuze leiders zijn, maar terroristen. Wie gelooft dat deze organisaties islamitisch zijn, trapt in de propaganda van deze groepen.

Met zijn boodschap reageert Obama op de veelgehoorde kritiek van de Republikeinen dat Obama daders van de aanslagen in Parijs en Kopenhagen geen islamitische extremisten noemt. Volgens Obama komt terrorisme in ‘allerlei vormen en maten’ voor.

‘Religie is niet verantwoordelijk voor geweld en terrorisme. Mensen zijn verantwoordelijk voor geweld en terrorisme,’ zegt Obama. ‘We moeten deze terroristen niet de religieuze legitimiteit geven, waarnaar ze zoeken. Dit zijn geen religieuze leiders, dit zijn terroristen.’

Extremisten spreken volgens Obama niet namens de 1 miljard moslims, die hun extreme ideologie niet delen. ‘We moeten deze ideologieën in diskrediet brengen.’

Imams

Aboutaleb zei na afloop van de anti-terreurtop dat de moslimgemeenschap in de Verenigde Staten een veel grotere voortrekkersrol heeft dan in Nederland. In ons land zijn er te weinig welbespraakte Nederlandstalige imams, terwijl zij juist een rol zouden kunnen spelen in het tegengaan van radicalisering, zegt Aboutaleb tegen Radio 1-programma Met Het Oog Op Morgen.

‘In de VS is de locomotieffunctie van de islamitische gemeenschap veel sterker dan bij ons. Er zijn veel meer islamitische wetenschappers, meer onderzoekers en goedgebekte Engelstalige imams die heel goed van zich af kunnen bijten. Iets wat wij in mijn overtuiging in Nederland node missen.’

Aboutaleb zegt verder dat hij de toespraak van Obama ‘goed en inspirerend’ vond. ‘Obama deed nadrukkelijk beroep op de moslimgemeenschap om zich uit te spreken. Regeringen kunnen dit niet in hun eentje oplossen. Zijn zinsneden had ik zelf uitgesproken kunnen hebben.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.