buitenland

Oekraïne: geen wapens van Amerika? Dan maar uit de Emiraten

Door Tom Reijner - 24 februari 2015

De Oekraïense president Petro Porosjenko zoekt zijn heil tegenwoordig in de Arabische wereld voor steun in de strijd tegen de pro-Russische rebellen. Hij gaat verdedigingswapens kopen van de Verenigde Arabische Emiraten.

Dat zei Porosjenko dinsdag tijdens een internationale wapenbeurs in Abu Dhabi. Wat voor materieel hij precies wil aanschaffen, zei de president er niet bij, maar hij wilde wel kwijt dat de wapens zijn bedoeld om het grondgebied van Oekraïne te verdedigen tegen de separatisten, schrijft The Wall Street Journal.

De deal tussen de machthebbers van de Emiraten en Oekraïne zou al rond zijn en ondertekend, meldt The Financial Times.

Escalatie

Kiev heeft de afgelopen tijd het Westen meerdere keren om wapenleveranties gevraagd. In Washington waren er geluiden te horen dat daar inderdaad over werd nagedacht, maar tot dusver heeft het Oost-Europese land nul op het rekest gekregen.

Tegen het idee kwam vooral veel weerstand uit Frankrijk en Duitsland, omdat die vrezen dat de levering van wapens en ander militair materieel leidt tot een escalatie van het conflict in Oost-Oekraïne, waarbij al meer dan 5.000 mensen om het leven zijn gekomen.

Een geprovoceerde Vladimir Poetin, de Russische president, zou dan wel eens in de verleiding kunnen komen om een zichtbare troepenmacht de grens over te sturen.

Hevige strijd

Intussen is er een wapenstilstand en akkoord – beklonken in Minsk – maar van een echt staakt-het-vuren was na de afspraken in de Wit-Russische hoofdstad nauwelijks sprake. Zo werd even daarna, na een hevige strijd, de strategische stad Debaltseve door de rebellen ingenomen.

De laatste dagen zijn de gevechten in de conflictregio iets geluwd, waardoor er hoop bestaat dat de wapenstilstand eindelijk kan worden nageleefd. De rebellen melden overigens vandaag dat ze bezig zijn hun zware wapens van de frontlijn terug te trekken, maar Oekraïne gelooft daar helemaal niks van. Ze gebruiken het staakt-het-vuren voor een verdere opmars, klinkt het uit Kiev.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.