buitenland

Oekraïne-top: discussie over grens, akkoord nog niet getekend

Door Elif Isitman - 11 februari 2015

De Oekraïne-bespreking in Minsk duurt voort. De regeringsleiders streven naar een verklaring waarin het behoud en de soevereiniteit van Oekraïne als één land centraal staan.

Dat zei een bron binnen de Oekraïense delegatie. De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de Oekraïense president Petro Porosjenko en de Russische president Vladimir Poetin zijn bijeen om te onderhandelen over een diplomatieke oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne. Ook de president van gastland Wit-Rusland Alexander Lukashenko is daarbij aanwezig.

Volgens de bron bereidt de contactgroep voor Oekraïne, waarin Rusland, Oekraine en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) samenwerken, nog een apart document voor. In het ‘Minsk Protocol’ zouden alle partijen beloven zich te houden aan het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Dezelfde afspraak werd aan het einde van vorige zomer in Minsk gemaakt. Toen stemden ook de pro-Russische separatisten in met het bestand.

Lange nacht

De regeringsleiders zouden nu nog de ‘technische details’ van het akkoord doorspreken. Berichten op sociale media van aanwezige journalisten spreken echter van een ‘verhitte discussie’.

De leiders hebben een lange nacht voor de boeg. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov verklaarde aan de pers dat de onderhandelingen ‘beter dan super’ verlopen en het document met 70 procent zekerheid wordt ondertekend, maar wel pas donderdagochtend. Het grootste knelpunt blijkt de bewaking van de grens tussen Rusland en de door separatisten bezette gebieden in Oekraïne. Oekraïne wil zelf de controle terug over de grens om de toestroom van wapens van Rusland naar de separatisten een halt toeroepen, iets waar Moskou waarschijnlijk niet mee instemt.

Geweld

De bespreking in Minsk wordt overschaduwd door het aanhoudende geweld in Oost-Oekraïne. In Donetsk was er onder meer een inslag in een ziekenhuis. De inslag had ongeveer gelijktijdig met de vredesbesprekingen in Minsk plaats. Ook was er een raketaanval op Kramatorsk, het Oekraïense militaire hoofdkwartier in het oosten van Oekraïne.

Verder laaiden de gevechten in de Oost-Oekraïense stad Debaltseve al eerder op. Daar worden Oekraïense troepen omsingeld door pro-Russische separatisten, die steun uit Rusland hebben. In de afgelopen 24 uur kwamen daarbij zeker 49 mensen om het leven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.