buitenland

Oekraïne trekt wapens terug: houdt het akkoord nu stand?

Door Laura van Dijk - 26 februari 2015

Het Oekraïens regeringsleger zegt te beginnen met de terugtrekking van de zware wapens vanaf de frontlinie. Het weghalen van de artillerie- en 100 millimeter kaliber wapens ‘is een eerste stap’ in het creëren van een bufferzone.

Dat meldt de Oekraïense minister van Defensie Stepan Poltorak donderdag, schrijft BBC. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa controleert de terugtrekking. Ook de pro-Russische separatisten zouden zijn begonnen met het weghalen van zware wapens, liet het persbureau DAN van de rebellen dinsdag weten.

Oplaaien

Het creëren van een bufferzone was één van de punten die zijn afgesproken in het akkoord van Minsk twee weken geleden. Officieel zouden het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten twee dagen na het ingaan van het staakt-het-vuren van 15 februari hun wapens al terugtrekken.

Maar hiervan – net als van het bestand – is weinig terechtgekomen, nu lijkt het erop dat de afspraken alsnog worden nagekomen. Ondanks het akkoord leken de gevechten voornamelijk op te laaien, onder meer de stad Debaltseve viel in handen van de pro-Russische separatisten.

‘Slag om de arm’

Woensdag kwam het Oekraïense leger echter met het goede nieuws dat voor het eerst in weken de afgelopen 24 uur geen Oekraïense militairen waren omgekomen. Verschillende bronnen hebben bovendien gemeld dat er steeds minder wordt gevochten aan de frontlinie.

De Oekraïense president Petro Porosjenko houdt nog een slag om de arm: dinsdag tijdens een internationale wapenbeurs in Abu Dhabi zei hij verdedigingswapens te willen kopen. De wapens – vanuit de Verenigde Arabische Emiraten – zijn bedoeld om het grondgebied van Oekraïne te verdedigen tegen de separatisten, schrijft The Wall Street Journal.

Instabiel

Net als het staakt-het-vuren is ook de Oekraïense economie nog niet stabiel: de centrale bank van het bijna-failliete land besloot begin van de week de handel in buitenlandse valuta grotendeels stil te leggen. Met deze maatregel probeerde de bank de Oekraïense munt, de grivna, te stabiliseren. Sinds het begin van de crisis is de munt enorm in waarde gedaald.

Onder druk van de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek is het verbod donderdag weer snel teruggedraaid. Hij was bang voor een nog grotere schade aan de toch al ingestorte economie. Ook de Russische president Vladimir Poetin liet de beurzen woensdag schommelen. Hij dreigde opnieuw de gasleverantie aan Oekraïne stop te zetten, als Moskou niet op tijd een aanbetaling zou ontvangen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.