buitenland

Omstreden biografie schetst pijnlijk beeld van prins Charles

Door Laura van Dijk - 02 februari 2015

Aanstaande donderdag ligt de biografie over Britse kroonprins Charles in de winkels. De Amerikaanse journalist Catherine Mayer zou in haar controversiële boek sterk overdreven hebben over de troonopvolger.

Charles wordt in het boek Charles, The Heart of a King geportretteerd als een depressieve, eeuwige twijfelaar, schrijft The Telegraph.

Vrienden en bekenden van de prins zijn een tegenoffensief via de Britse media begonnen. Het kantoor van de prins, Clarence House, neemt eveneens afstand van de publicatie. Ze zullen actie ondernemen als in de biografie ‘grove onwaarheden’ of ‘zaken die de prins onrecht aandoen’ te vinden zijn.

Vrijheid

Mayer heeft te veel artistieke vrijheid gebruikt in de samenstelling van haar boek, zeggen Charles’ advocaten. Ze heeft naar eigen zeggen de prins zes maanden intensief gevolgd en veel van zijn medewerkers gesproken. Ook Charles zelf heeft haar ter woord gestaan.

‘Dat maakt het nog geen geautoriseerde of officiële biografie’, zegt Clarence House. ‘Mayer mocht drie vragen stellen aan de prins, in totaal ongeveer negen minuten.’ De Amerikaanse auteur heeft de toegang tot de prins en zijn kantoor schromelijk overdreven, zegt een bron dichtbij de prins.

Het kantoor van de prins heeft donderdag ook pas toegang tot het complete boek, ze hebben van Mayer geen voorpublicatie gekregen.

Doggybag

Charles is volgens het boek ontzettend zuinig. Hij zou de planten water geven met zijn oude badwater, om water te besparen. In restaurants neemt de prins bovendien altijd een doggybag mee, om de restjes later thuis op te eten of aan de huisdieren te voeren.

De biografie gaat ook in op de leiderschapskwaliteiten van de Britse troonopvolger en trekt deze in twijfel. ‘Een aantal critici – zijn vader bovenaan de lijst, volgens een belangrijke bron – beschuldigt hem van egoïstisch gedrag,’ schrijft Mayer. Hij zou zijn activisme boven de koninklijke functie plaatsen.

Bevoorrecht

Charles zou zich, in tegenstelling tot zijn moeder koningin Elizabeth (88), als hij eenmaal koning is met allerlei zaken willen bemoeien. Koninklijk biograaf Hugo Vickers beweert echter dat de prins precies weet waar de constitutionele grenzen liggen.

Mayer trekt vervolgens de conclusie dat de prins zich schuldig voelt over zijn bevoorrechte positie. Penny Junor – biograaf van boeken over Charles, Diana, William en Harry –  spreekt dit tegen: ‘Hij voelt zich niet schuldig, maar vindt dat hij hard moet werken om respect te verdienen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.