buitenland

Omstreden VN-onderzoeker stapt op na ferme kritiek uit Israël

Door Tom Reijner - 03 februari 2015

William Schabas, die onderzoek deed naar de zomeroorlog in de Gazastrook, is afgetreden. Hij vindt dat hij doelwit is van ‘kwaadaardige aanvallen’ uit Israël. Wat is er precies aan de hand?

Een diplomatieke overwinning voor Israël. Zo noemde de minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman het vertrek van William Schabas, een controversiële onderzoeker van de Verenigde Naties die onderzoek deed naar de Gaza-oorlog vorig jaar zomer. Premier Benjamin Netanyahu wil dat het bijna afgeronde rapport van Schabas helemaal niet wordt gepubliceerd

De commissie onder leiding van de Canadese jurist is benoemd door de VN-mensenrechtenraad – een instituut dat volgens Netanyahu een sterk anti-Israëlisch karakter heeft.

Doelwit

Waarom besloot Schabas om af te treden? Schabas, die augustus vorig jaar werd aangesteld, vindt dat hij het doelwit is geworden van ‘kwaadaardige aanvallen’ vanuit Israël, schrijft The Independent. Maar die heeft hij toch vooral aan zichzelf te wijten.

De Canadees liet zich namelijk betalen door de Palestijnse Autoriteit voor een juridisch advies. Daarvoor kreeg hij 1.300 dollar (1.150 euro). Volgens hem verschilt het advies niet van de adviezen die hij geeft aan andere regeringen, maar hier denkt Israël heel anders over. Van objectiviteit kan geen sprake zijn, klonk het uit Jeruzalem.

De VN-mensenrechtenraad wilde daarop van andere juristen weten of Schabas zijn functie nog wel kon uitvoeren. Die trok zijn conclusies. Doorgaan met mijn werk is onmogelijk, nu ik zelf onderdeel ben geworden van het debat, aldus de ex-VN-onderzoeker.

Campagne

The Jerusalem Post schreef eerder deze maand dat de regering in Jeruzalem een campagne lanceerde die erop was gericht om Schabas in diskrediet te brengen. Hij wekte eerder de toorn van Israël door in 2012 te zeggen dat Netanyahu zijn ‘favoriete persoon’ is om voor het Internationaal Strafhof in Den Haag te brengen.

Niet voor niets wordt Schabas dan ook beschuldigd van vooringenomenheid, iemand die op geen enkele manier onafhankelijk onderzoek kan uitvoeren naar het geweld in en rond de Gazastrook. De man staat bekend om zijn scherpe kritiek op de Joodse staat en de Israëlische leiders, schrijft Ha’aretz.

In een interview met de Israëlische tv-zender Channel 2 weigerde Schabas Hamas een terreurorganisatie te noemen, omdat zo’n vraag beantwoorden hem niet eerlijk leek. ‘We moeten deze zaak onderzoeken op de meest neutrale en objectieve manier die mogelijk is,’ zei de jurist.
http://www.youtube.com/watch?v=GwVCuN7xiE8?feature=player_detailpage

Het rapport waar de commissie-Schabas aan werkte, zou moeten worden gepubliceerd in maart. Het benodigde bewijs van wat er in de zomermaanden gebeurde in Gaza, is al verzameld, liet de commissie eerder weten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.