buitenland

Ook Egyptische leider Sisi wil actie VN tegen Libische IS-tak

Door Tom Reijner - 17 februari 2015

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) moet een resolutie aannemen waarin wordt opgeroepen tot militair ingrijpen in Libië. Een internationale anti-IS-coalitie moet onder VN-vlag bommen werpen op de terreurbeweging.

Er is simpelweg geen andere keus, zei de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi tegen de Franse radiozender Europe 1. De Libiërs vragen ons om iets te doen tegen de steeds grotere dreiging die uitgaat van de lokale tak van Islamitische Staat (IS) in het buurland van Egypte, sprak hij.

Samenwerking

Sisi – oud-legerleider – verdedigde de bombardementen die zijn luchtmacht uitvoerde op doelen van de terroristen met de woorden dat het opnieuw moet gebeuren, in samenwerking met andere landen.

De Egyptische bommen vielen op kampen, trainingsplaatsen en wapenopslagplaatsen. Daarbij zouden tientallen doden zijn gevallen. Het is overigens niet de eerste keer dat Egypte zich bemoeit met de enorme crisis in het buurland.

Gastarbeiders

De directe aanleiding voor de laatste militaire actie was ditmaal de publicatie van een video, waarin te zien was hoe 21 koptische christenen uit Egypte in koelen bloede werden geëxecuteerd.

De extremisten hadden de christenen, die in Libië werkten als gastarbeiders, het strand opgejaagd en hen daar onthoofd. In het filmpje worden de slachtoffers aangeduid als ‘mensen van het kruis, volgelingen van de vijandige Egyptische kerk’, schreef BBC News. De video zou zijn opgenomen in de buurt van de Libische hoofdstad Tripoli.

Kalifaat

Italië riep maandag al op tot gewapende actie in Libië. Dat heeft te maken met onder meer het feit dat vanuit het chaotische Noord-Afrikaanse land talloze bootjes vertrekken met vluchtelingen, die veelal de bestemming Lampedusa hebben, een Italiaans eilandje in de Middellandse Zee. Doordat de wettige autoriteiten in het chaotische Libië – waar heel wat milities elkaar bevechten – nauwelijks enige controle uitoefenen, kunnen mensensmokkelaars hun gang gaan en de bootjes de zee op sturen.

Bovendien willen de Italianen hoe dan ook voorkomen dat er een islamitisch kalifaat ontstaat aan de andere kant van de zee, die Europa scheidt van Afrika. ‘We discussiëren hier nu al maanden over, maar nu wordt de situatie wel erg nijpend,’ zei de Italiaanse minister van Defensie Roberta Pinotti tegen de krant Il Messaggero. We kunnen niet langer wachten en toekijken hoe onder ons een kalifaat tot wasdom komt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.