buitenland

Parijs: extra sancties voor Rusland bij aanval op Marioepol

Door Elif Isitman - 25 februari 2015

Als de Russische separatisten een offensief lanceren in de Oekraïense havenstad Marioepol, loopt Rusland het risico op extra Europese sancties. Sinds de schendingen van de wapenstilstand in het Minsk-akkoord zouden Europese leiders de sancties heroverwegen.

Het dreigement over extra sancties kwam woensdag van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, meldt persbureau Reuters. Oekraïne sprak al eerder de angst uit dat Marioepol, na het strategische knooppunt Debaltseve, het volgende doelwit zou kunnen worden van een offensief van de separatisten.

Duidelijk

Volgens de Franse minister is de Russen ‘duidelijk verteld’ dat wanneer er een aanval ‘in de richting van Marioepol’ komt, er sancties kunnen komen. ‘We zouden de sancties opnieuw bespreken op Europees niveau,’ zei Fabius woensdagochtend op de Franse radio.

De uitspraak komt na een bespreking over de ingestelde wapenstilstand met vertegenwoordigers van Frankrijk, Rusland, Oekraïne en Duitsland. Nadat de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel terugkeerden uit Minsk, werd besloten de sancties tegen Rusland op de lange baan te schuiven om de broze vredesonderhandelingen te bewaren.

Toen echter bleek dat de wapenstilstand meerdere malen werd geschonden, zei de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk vorige week dat de leiders een verhoging van de sancties tegen Rusland heroverwegen.

Onvermijdelijk

Eduard Basurin, aanvoerder van de Russische separatisten, verklaarde dinsdag nog dat de rebellen nog steeds de gehele regio in Oost-Oekraïne, inclusief Marioepol, willen veroveren. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin zei dinsdagavond dat Marioepol van cruciaal belang is en waarschuwt de Russische separatisten. ‘De inname van Debaltseve heeft het Minsk-akkoord hevig verstoord, en elke verdere aanval zal onvermijdelijk een tegenaanval uitlokken,’ aldus de Oekraïense minister.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.