buitenland

Pentagon-rapport: ‘Poetin heeft een autistische stoornis’

Door Elif Isitman - 05 februari 2015

De Russische president Vladimir Poetin heeft een autistische stoornis. Hij zou lijden aan het Syndroom van Asperger, een specifieke vorm van autisme.

Dat staat in een geheim rapport van het Pentagon uit 2008, dat in handen is gekomen van de Britse krant The Telegraph. Het document baseert zich opmerkelijk genoeg op de resultaten van een onderzoek naar videofilmpjes van de Russische president.

Zwangerschap

Het syndroom van Asperger is een lichte vorm van autismespectrumstoornis. Patiënten die hieraan lijden hebben onder meer moeite met het maken van sociaal contact, moeite met communiceren, een star gedragspatroon en beperkte interesses en activiteiten.

Volgens de onderzoekers is de psychische stoornis van Poetin het resultaat van een beroerte die zijn moeder tijdens de zwangerschap kreeg. Door de beroerte is ‘zijn neurologische ontwikkeling ernstig onderbroken’ tijdens zijn kinderjaren, aldus het rapport. Dit heeft een directe invloed op de manier waarop de president beslissingen zou nemen en ook ‘waarop hij de rechterzijde van zijn lichaam beweegt’.

De ‘autoritaire stijl en obsessie voor extreme controle’ van de president is volgens de onderzoekers een manier om te ‘compenseren voor zijn stoornis’.

Hersenscans

Het rapport werd in 2008 opgesteld door het Office of Net Assessment, de interne denktank van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Bij het onderzoek werden video’s van publieke optredens van Poetin vanaf het jaar 2000 geanalyseerd. De onderzoekers hadden geen toegang tot hersenscans van de Russische president.

Hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van North Carolina Dr. Stephen Porges, een van de professionals die wordt geciteerd in het onderzoek, heeft naar eigen zeggen het eindresultaat niet onder ogen gekregen. Hij bekritiseert het onderzoek dan ook, omdat Poetin nooit in levende lijve en één-op-één is onderzocht. Volgens Porges zou het namelijk ook gewoon kunnen dat Poetin ‘moeite’ heeft met publieke omgevingen en optredens.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.