buitenland

Politie schiet terrorist Kopenhagen dood

Door Servaas van der Laan - 15 februari 2015

De Deense politie heeft zondagochtend een man doodgeschoten die zeer waarschijnlijk verantwoordelijk is voor twee dodelijke schietpartijen in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Bij die schietpartijen kwamen twee personen om het leven.

De politie schoot de man zondagochtend vroeg neer bij het Nørrebro-treinstation in de Deense hoofdstad.

Twee schietpartijen

De Deense autoriteiten gaan ervan uit dat deze man verantwoordelijk is voor de twee schietpartijen waarbij dit weekend twee doden vielen.

‘We gaan ervan uit dat dezelfde dader schuldig is aan de twee incidenten en we gaan ervan uit dat de dader die door de politie is neergeschoten in het Nørrebro station de persoon achter beide moorden is,’ verklaarde de Deense politie.

Synagoge

De man opende zaterdag het vuur op mensen die bijeen waren gekomen voor een bijeenkomst voor vrijheid van meningsuiting. Hierbij viel één dode en enkele gewonden. Op de bijeenkomst was de Zweedse kunstenaar Lars Vilks aanwezig die enkele spotprenten over de profeet Mohammed heeft getekend. Vilks zegt te vermoeden dat hij het doelwit was van de aanslag. De Zweed wordt al geruime tijd bedreigd door moslimextremisten.

Aan het eind van de avond schoot de man bij een synagoge nog een persoon dood. Ook vielen er twee gewonden.

Klopjacht

De politie hield de hele nacht een klopjacht naar de dader die uiteindelijk zondagochtend eindigde in de multiculturele wijk Nørrebro. Bij het vuurgevecht tussen de dader en de politie kwam de man om het leven.

De Deense premier Helle Thorning-Schmidt heeft de acties veroordeeld en spreekt van een ‘terroristische aanslag’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.