buitenland

Prominent Brits parlementslid stapt op na ophef: hoe zit dat?

Door Tom Reijner - 24 februari 2015

Een schandaal in de Britse politiek heeft gevolgen voor twee belangrijke parlementariërs. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken Sir Malcolm Rifkind (68) treedt af als voorzitter van de invloedrijke parlementaire commissie voor Inlichtingen en Veiligheid.

Ook vertrekt hij in mei als parlementslid, melden verschillende media, waaronder BBC News.

Rifkind, een prominent politicus van de Conservatieve Partij en van 1995 tot en met 1997 minister van Buitenlandse Zaken onder premier John Major, liet dinsdag weten dat hij dat besluit heeft genomen, nadat hij in opspraak was geraakt door geheime opnames.

Hij ontkent ook maar iets verkeerds te hebben gedaan, maar wilde niet dat de kwestie zijn werk zou beïnvloeden. Wat is er precies aan de hand?

Chinees bedrijf

In de opnames lijken Rifkind en Jack Straw (68), een andere oud-minister van Buitenlandse Zaken van de sociaaldemocratische partij Labour hun diensten aan een fictief Chinees bedrijf aan te bieden, in ruil voor geld. De opnames werden gemaakt door undercoverjournalisten van de Britse krant The Daily Telegraph en tv-zender Channel 4.

De verslaggevers zeiden namens het ‘Chinese bedrijf’ op te treden, en vroegen de Lagerhuisleden om hulp. Rifkind vertelt in een van de opnames dat zijn gebruikelijk honorarium ‘tussen de 5.000 en 8.000 pond’ bedraagt. In ruil daarvoor zou hij vragen kunnen stellen. Bovendien heeft hij naar eigen zeggen ‘toegang tot alle Europese ambassadeurs’ in Londen.
http://www.youtube.com/watch?v=R5wYiPeLlsE?feature=player_detailpage

Onder de radar

De Conservatieve politicus zou daarnaast hebben gezegd dat hij als zelfstandige werkt. Maar hij verzweeg dat hij als parlementslid een fors salaris krijgt – zo’n 67.000 pond per jaar. Straw beschrijft in zijn gesprek met de ‘afgevaardigden’ van het bedrijf uit China hoe hij ‘onder de radar‘ zijn invloed aanwendde om richtlijnen vanuit ‘Brussel’ te veranderen voor een bedrijf dat hem 60.000 pond (81.280 euro) per jaar betaalde.

De Tories (Conservatieven) hadden Rifkind maandag al geschorst als parlementariër. Ook Straw liet toen weten dat hij het parlementaire werk voor Labour opgeeft.

Hij had eerder al bekendgemaakt dat hij in mei opstapt als parlementariër voor de sociaaldemocraten, die oppositie voeren tegen de regering onder leiding van Cameron. In die maand zijn er parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Het schandaal komt dus op een uiterst ongemakkelijk moment voor de twee grootste politieke partijen van het land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.