buitenland

Provoceert Rusland het Westen? Nieuwe wapendeal met Iran nadert

Door Laura van Dijk - 23 februari 2015

Rusland heeft Iran de nieuwste Antay-2500 luchtdoelraketten aangeboden in plaats van de eerder toegezegde S-300 luchtafweerraketten. Het is nog onduidelijk of Teheran ingaat op het aanbod van hun bondgenoot: ‘ze denken na’.

Topman Sergej Sjemezov van het Russische staatstechnologiebedrijf Rostec vertelde dat maandag tijdens een internationale wapenshow in de Verenigde Arabische Emiraten, meldt het Russische persbureau TASS.

Daarnaast benadrukte Sjemezov dat de Russische wapenleveranties enorm profiteren van de conflicten in het Midden-Oosten. Ondanks de economische sancties die westerse landen hebben opgelegd, groeit de wapenhandel in volume. Rusland zou vorig jaar bijna dertien miljard aan buitenlandse wapenleveranties hebben verdiend.

Sancties

In 2010 kwam Rusland onder grote internationale druk terug op de toezegging van de S-300 luchtafweerraketten aan Iran. Vooral de Verenigde Staten en Israël, die niet op goede voet staan met Iran, waren destijds fel tegen de wapenleveranties. In de toekomst zou het land de afweersystemen kunnen inzetten om (verboden) nucleaire voorzieningen te beschermen.

De bondgenoten tekenden het contract over de S-300 afweerraketten al in 2007, maar drie jaar later kwam Rusland op die afspraak terug. De sancties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) vanwege het omstreden nucleaire programma van Iran zouden de leverantie in de weg staan.

Hoewel Iran in Genève een internationale rechtszaak aanspande tegen Rusland om de contractbreuk, zijn de landen bondgenoten gebleven.

Verkeerde keelgat

De geruchten over de wapendeal bereikten vorige maand de Russische- en Iraanse media al. De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu bezocht Teheran en zou daar een contract hebben getekend over de wapenleverantie met de Iraanse minister van Defensie Hossein Dehqan, schreef het Iraanse nieuwsmedium FARS.

Rusland wist de westerse landen opnieuw op de kast te jagen door in 2013 S-300 raketten te willen leveren aan de Syrische president Bashar al-Assad. Het contract zou al enkele jaren voor het escaleren van het Syrië-conflict zijn getekend. In het conflict – dat in 2013 zijn hoogtepunt bereikte – heeft de Syrische president zeer waarschijnlijk chemische wapens ingezet tegen zijn eigen bevolking, wat tot veel protest vanuit de internationale gemeenschap leidde.

Onder meer door het vetorecht van bondgenoot Rusland kon de VN-veiligheidsraad niet daadkrachtig optreden tegen die schending van het internationaal recht. Dat Rusland het Assad-regime juist op zo’n moment wilde voorzien van extra wapens, schoot de westerse wereld in het verkeerde keelgat. Uiteindelijk heeft Rusland de wapenleverantie aan Syrië uitgesteld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.