buitenland

Saudi-Arabië: Onze onthoofdingen zijn legitiem, die van IS niet

Door Elif Isitman - 02 februari 2015

Er bestaat een wezenlijk verschil tussen onthoofdingen van Islamitische Staat (IS) en onthoofdingen van de Saudi-Arabië. Die laatste hebben namelijk een ‘juridische basis’, terwijl de onthoofdingen van IS ‘arbitrair’ zijn.

Dit zegt de Saudische generaal en tevens woordvoerder van het Saudische ministerie van Binnenlandse zaken Mansour al-Turki in een interview met NBC News. De geïnstitutionaliseerde onthoofdingen zijn volgens al-Turki legitiem omdat ze ‘gebaseerd zijn op een beslissing van een rechtbank’, terwijl hij vindt dat IS de onthoofdingen ‘op arbitraire wijze’ uitvoert. Hij denkt dan ook dat de wereldwijde verontwaardiging over IS meer te maken heeft met ‘waarom IS mensen vermoordt, en niet zozeer de manier waarop’.

Publiekelijk

Volgens Death Penalty Worldwide, een database over executies die wordt bijgehouden door Cornell University, is publiekelijke onthoofding de meest toegepaste vorm van executie in Saudi-Arabië.

Al-Turki verdedigt het Saudi-Arabische systeem van publiekelijke onthoofdingen: ‘Doden is dan een weloverwogen juridische beslissing, en niet gebaseerd op arbitraire keuzes. Wanneer iemand gedood wordt zonder rechtssysteem en zonder rechtbank, dan maakt het niet uit of je diegene doodschiet of onthoofdt. Het is en blijft een misdrijf,’ zei hij in het interview. ‘IS heeft geen legitieme basis om onthoofdingen uit te voeren’. Zowel IS als Saudi-Arabië beroepen zich bij het uitdelen van de straffen op de streng-islamitische sharia-wetgeving.

Kritisch

Saudi-Arabië  ligt al een lange tijd onder vuur voor de onmenselijke straffen die het autoritaire regime uitdeelt. Vooral de Verenigde Naties en mensenrechtengroepen vallen het land aan op de onthoofdingen, die een schending van het internationaal recht zijn.

Blogger Raif Badawi kreeg bijvoorbeeld tientallen stokslagen omdat hij zich kritisch uitte tegenover de regering op de website Saudi Arabian Liberals. Hij werd daarvoor veroordeeld tot tien jaar celstraf en duizend stokslagen.

Er staan meer sessies gepland voor Badawi, maar de tweede werd vorige week uitgesteld omdat hij volgens artsen nog niet fit genoeg was om de stokslagen te incasseren. Zondag werd bekend dat zijn vrouwelijke collega Souad al-Shammari is vrijgelaten, zij runde samen met Badawi het internetplatform. Het hooggerechtshof in Saudi-Arabië buigt zich intussen opnieuw over de zaak van Badawi.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.