buitenland

Schietpartij bij lezing met Mohammed-cartoonist Vilks

Door Shari Deira - 14 februari 2015

Bij een schietpartij in de Deense hoofdstad Kopenhagen tijdens een lezing is een dode gevallen en zijn drie agenten gewond geraakt. De bijeenkomst had als thema de vrijheid van meningsuiting, blasfemie en islamisme.

De dader(s) van de schietpartij zijn nog voortvluchtig. Er zouden ook ongeveer veertig schoten zijn gelost buiten het pand waar de bijeenkomst werd gehouden.

Gewond

Onder de aanwezigen was de Deense tekenaar Lars Vilks, die spotprenten heeft getekend van de profeet Mohammed en daarom ook wordt bedreigd. Vilks heeft Mohammed in zijn spotprenten onder meer als hond afgebeeld.

Hij is vele malen doelwit geweest van aanslagen en leden van Al-Qa’ida  hebben een beloning uitgeloofd voor degene die hem ombrengt. Vilks en de Franse ambassadeur zijn niet gewond geraakt.

Een getuige zegt dat een van de schutters Arabisch sprak, en de schoten werden gelost vanuit de lobby. De politieagenten zouden hebben teruggeschoten.

Het evenement in de Deense hoofdstad heeft als titel Kunst, godslastering en de vrijheid van meningsuiting. Volgens de Deense journalist Morten Frich is de vluchtauto inmiddels gevonden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.