buitenland

Speculaties over wapenstilstand kort voor cruciale Oekraïne-top

Door Shari Deira - 10 februari 2015

Een dag voor vredesbesprekingen in Wit-Rusland lijkt het erop dat de strijden partijen dichterbij elkaar zijn gekomen. Vertegenwoordigers van Oekraïense regering, de pro-Russische separatisten, Rusland en de OVSE zouden een principeakkoord hebben bereikt over een wapenstilstand.

Zij zouden het eens zijn over een bestand en de wijze waarop naleving daarvan moet worden gecontroleerd, zegt een ingewijde tegen het Russische persbureau Itar-TASS dinsdag. Vooral dat laatste is belangrijk, omdat eerdere bestanden zijn geschonden.

Strijd

In Minsk zullen woensdag de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande samen met de Russische president Vladimir Poetin, zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko en vertegenwoordigers van de separatisten praten over de maandenlange strijd in het oosten van Oekraïne.

In aanloop naar de top zijn leden van de zogeheten contactgroep voor Oekraïne dinsdag al bijeengekomen in Minsk. De contactgroep bestaat uit afgezanten van Rusland, Oekraïne en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Ook pro-Russische separatisten zijn aangeschoven bij het voorgesprek.

De onderhandelingen in Minsk worden gezien als laatste mogelijkheid voor een diplomatieke uitweg uit het conflict. Als de partijen geen overeenstemming bereiken, is het enige mogelijke scenario oorlog, zei Hollande eerder.

Vredesakkoord

De Amerikaanse president Barack Obama belde vandaag nog met Poetin. Obama drong er bij zijn Russische ambtgenoot op aan woensdag met het vredesakkoord in te stemmen. Poetin zou de bijeenkomst in Minsk moeten aangrijpen om op vreedzame wijze een eind te maken aan de strijd in Oost-Oekraïne.

De kosten zullen voor Moskou alleen maar oplopen als het met onder meer wapens en geld de separatisten blijft steunen.

In de aanloop naar de onderhandelingen is het nog onrustig in Oekraïne. Het oostelijk hoofdkwartier van het Oekraïense leger, in de plaats Kramatorsk, werd volgens Porosjenko dinsdag aangevallen met raketten. Dat terwijl Kramatorsk relatief ver van het front ligt.

Een raket zou het militaire hoofdkwartier hebben getroffen, een andere raket een flatgebouw. De oorlog in Oekraïne heeft aan meer dan 5.400 mensen het leven gekost.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.