buitenland

Strauss-Kahn voor de rechter om prostitutie: vier vragen

Door Elif Isitman - 02 februari 2015

Voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn moet maandag voor de rechter verschijnen. Hij wordt samen met dertien anderen verdacht van betrokkenheid bij het runnen van een prostitutienetwerk.

De zitting wordt maandag voor de rechtbank in Lille gehouden voor zijn betrokkenheid bij seksfeestjes met prostituees. Hoe zat het ook alweer met de oud-IMF-directeur? Vier vragen en antwoorden.

1. Waar wordt Strauss-Kahn van verdacht?

De prostitutiering in kwestie heeft betrekking op seksfeestjes in het Carlton Hotel in het centrum van Lille. Strauss-Kahn (65) zou verschillende keren op seksfeestjes groepseks hebben gehad met prostituees in Brussel, Parijs, Washington en New York. De prostituees werden ingevlogen door Franse ‘zakenrelaties’ van Strauss-Kahn.

Franse media meldden indertijd dat er tussen 2009 en 2011 meer dan vijftien van dit soort evenementen plaatshadden, waarbij Strauss-Kahn de ‘aanstichter’ werd genoemd. Getuigen typeerden de ontmoetingen tussen Strauss-Kahn en de prostituees in kwestie als ‘slachtpartijen‘. De prostituees waren voornamelijk afkomstig uit Frankrijk en België.

Strauss-Kahn gaf toe dat hij op seksfeestjes was geweest en meedeed aan orgies maar ontkende weet te hebben van het feit dat de vrouwen werden betaald.

Rechters oordeelden toen dat het onmogelijk was dat Strauss-Kahn niet wist dat hij met prostituees van doen had. Redenen hiervoor waren onder meer dat de seksfeestjes precies tussen zijn drukke schema werden ingepast, dat hij er ‘het meeste uithaalde’ en dat er geen condooms zouden werden gebruikt.

2. Hoe verloopt het verdere proces?

Prostitutie is niet strafbaar in Frankrijk, maar het organiseren en het (financieel) profiteren ervan wel. Er staat een gevangenisstraf van maximaal tien jaar op. Naast Strauss-Kahn staan nog dertien andere prominenten terecht in dezelfde zaak. De procedure duurt naar verwachting ongeveer drie weken.

3. Hoe werd hij gepakt?

Strauss-Kahn (65) werd in mei 2011 in New York gearresteerd nadat Nafissatou Diallo, kamermeisje van een hotel aan Times Square, hem beschuldigde van aanranding. Door de arrestatie raakte het onderzoek naar de seksfeesten in Lille in een stroomversnelling. Hij trof uiteindelijk een schikking met het kamermeisje.

4. Wat deed Strauss-Kahn hiervoor?

Hij stond bijna vier jaar lang aan de top van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarvoor was hij in Frankrijk minister van Economische Zaken en Financiën en doceerde hij economie aan verschillende universiteiten in Parijs. Hij werkt nu als financieel consultant, onder meer voor de Servische overheid en de Russische Regionale Ontwikkelingsbank. De affaire kwam op een ongelukkig moment voor Strauss-Kahn. De socialist werd voordat dit schandaal aan het licht kwam in 2011 namelijk gezien als uitdager voor het Franse presidentschap.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.