buitenland

Strijd frontlinie Oekraïne luwt niet, vlak voor cruciaal overleg

Door Tom Reijner - 10 februari 2015

Er zijn nog altijd felle gevechten rond Debaltseve. De pro-Russische separatisten zeggen het strategisch belangrijke stadje te hebben omsingeld en een cruciale aanvoerroute te hebben afgesloten. De Oekraïense regeringsmilitairen houden vol dat er nog wordt gevochten rond de toevoerweg.

Dat meldt BBC News dinsdag.

Als de toevoerweg inderdaad is afgesloten, is dat een groot probleem voor Kiev. Het betekent namelijk dat de machthebbers in de hoofdstad geen steun, wapens en munitie meer kunnen sturen naar de duizenden Oekraïense troepen in Debaltseve en omgeving. De militairen proberen al weken de rebellen terug te dringen. Oekraïense troepen zijn vandaag bij de havenstad Marioepol in de aanval gegaan, meldt de Nationale Veiligheidsraad in Kiev.

Schuilkelder

Zeker negen soldaten en zeven burgers zijn om het leven gekomen bij het laatste geweld bij de gevechten rond Debaltseve, een plaats die niet ver is verwijderd van rebellenbolwerk Donetsk – tevens de ‘hoofdstad’ van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk. Veel inwoners zijn geëvacueerd naar een veiliger oord of zitten in een schuilkelder.

In Donetsk, meldde tv-programma Nieuwsuur maandag, schuilen zo’n duizend kinderen onder de grond voor de beschietingen op hun stad. In hun huizen is het door de aanvallen van het Oekraïense leger simpelweg te gevaarlijk. Rond Donetsk waren dit weekeinde meerdere explosies te horen. Zeker negen mensen kwamen om in de stad.

Intussen zijn er meldingen dat zo’n 2.000 Russische troepen oefeningen zijn begonnen in het zuiden van Rusland. Op de Krim oefenen ongeveer 600 manschappen voor de kustverdediging, meldden Russische media dinsdag.

Volgens een vertegenwoordiger van het Russische leger gaan die oefeningen zeker een maand duren. Zijn ze bedoeld als extra druk op de ketel voor de gesprekken in Minsk?

Verdedigingswapens

In de Wit-Russische hoofdstad wordt woensdag overlegd om de strijdende partijen bij elkaar te brengen. Bij de gesprekken zijn Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland aanwezig. Bondskanselier Angela Merkel besprak het vredesinitiatief gisteren met de Amerikaanse president Barack Obama.

Hij steunt de Frans-Duitse poging om het conflict via de diplomatieke weg op te lossen, maar sluit nog altijd niet uit dat Kiev verdedigingswapens krijgt. Merkel benadrukte dat zij daar echt niets in ziet, omdat de crisis zo niet wordt beëindigd. ‘Door de nieuwe ontwikkelingen is de kans om het conflict diplomatiek op te lossen wel wat kleiner geworden,’ zegt Merkel. ‘Maar ik zie geen militaire oplossing.’

Na haar bezoek aan het Witte Huis ging de bondskanselier naar Canada, waar zij ook steun kreeg toegezegd. Wat er precies in de vredesvoorstellen staat, is overigens nog niet duidelijk. Vermoedelijk gaat het om onder meer een gedemilitariseerde zone van 50 tot 70 kilometer rond de frontlijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.