buitenland

Telefoongesprek met Poetin en Porosjenko werpt vruchten af

Door Tom Reijner - 08 februari 2015

Het prijzenswaardige initiatief van Angela Merkel en François Hollande om nog een poging te doen vrede te bereiken in Oost-Oekraïne lijkt zijn vruchten af te werpen. Het ziet er naar uit dat in Minsk gaat worden gesproken over een oplossing van het conflict

De Duitse bondskanselier en de Franse president, de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Petro Porosjenko willen elkaar zien en ontmoeten in de Wit-Russische hoofdstad, blijkt uit een telefoongesprek dat de vier leiders eerder op zondag gezamenlijk voerden, zegt een woordvoerder van Merkel.

Afspraken

Tijdens de conversatie – een zogenoemde conference call – hebben ze het ook gehad over eventuele maatregelen waaraan Rusland en Oekraïne zich moeten houden. ‘Die worden maandag in Berlijn verder uitgewerkt met als doel woensdag een top te houden in Minsk,’ aldus de woordvoerder. Het is de bedoeling dat ook de rebellen en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa aanschuiven.

Vrijdag waren de Franse en Duitse leiders in het Kremlin om met Poetin te praten over het conflict in Oekraïne. Donderdag waren de twee in Kiev voor een gesprek met Porosjenko. Het doel van de gesprekken was een gezamenlijk document met afspraken waarmee een staakt-het-vuren in de Oost-Oekraïense regio kan worden bereikt.

Het plan lijkt hiermee op het eerder gemaakte Minsk-akkoord. Dat akkoord werd nooit nagekomen. In september vorig jaar maakten Rusland en Oekraïne in Minsk afspraken over een wapenstilstand om te zorgen voor een duurzame oplossing.

Raketten

Maar al snel werd dat bestand geschonden door beide partijen. Om het vliegveld van Donetsk werd bijvoorbeeld al die tijd stevig gevochten en ook kwamen er dikwijls raketten neer op woonwijken. Feitelijk is de strijd nooit geluwd. Sinds een paar weken zijn de gevechten weer opgelaaid.

De pro-Russische separatisten trokken op naar het strategisch gelegen stadje Debaltseve, waar nog altijd een felle strijd woedt. Veel inwoners van die plaats zijn naar een veiliger oord overgebracht. Sinds het conflict begon in april vorig jaar zijn naar schatting rond de 5.000 mensen om het leven gekomen en zijn zeker 1,2 miljoen burgers op de vlucht geslagen.

Hulpkonvooi

Intussen rijden er opnieuw vrachtwagens met hulpgoederen vanuit Rusland naar Oost-Oekraïne. 170 wagens rijden over de Russisch-Oekraïense grens richting de regio’s Donetsk en Loehansk, meldt Russische overheid aan het Duitse persbureau DPA.

Volgens het Kremlin heeft het hulpkonvooi voor 1.800 ton aan goederen bij zich, waaronder medicijnen, eten en bouwmaterialen. De hulpkonvooien worden door de Westerse regeringen gewantrouwd, omdat er wordt vermoed dat er wel eens wapens voor de rebellen in kunnen zitten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.