buitenland

‘Tunnelterroristen’? Toronto in ban van mysterieus bouwwerk

Door Tom Reijner - 24 februari 2015

Wie kan ons bij helpen bij het onderzoek naar een geheimzinnige tunnel? Die vraagt legt de politie de inwoners van de Canadese stad Toronto voor.

De ondergrondse constructie, die onlangs werd aangetroffen onder de grootste stad van Canada, is absoluut geen ‘alledaagse vondst’, zei de plaatsvervangend politiechef van de Eenheid Speciale Operaties, Mark Saunders, meldt CBS News Toronto.

Raadsel

Het is een raadsel, want door wie en waarom de tunnel is gegraven, is onbekend. De politie had tot dusver nog maar weinig losgelaten over de opmerkelijke ontdekking, die vorige week werd gedaan door een natuurbeschermer.

Het bouwwerk ligt onder een bebost stuk land in het stadsdeel North York, meldde de Canadese nieuwszender eerder. Volgens de nieuwszender is de tien meter lange tunnel groot genoeg voor een persoon om erin te staan. Er is licht in aangebracht en het plafond en de muren zijn gestut. Voor de energievoorziening stond er een generator en lag er graafwerktuig.

Eten en drinken

Er wordt gevreesd dat de bouwers iets slechts van plan waren. Mogelijk beraamden ‘tunnelterroristen‘ een aanslag op bijvoorbeeld het terrein bij het nabijgelegen Rexall Centre, waar deze zomer internationale tenniswedstrijden worden gehouden, schrijft New York Daily News.

De tunnel was volgens de autoriteiten niet bedoeld als ondergrondse bergplaats en zou ook niet hebben gediend als (toekomstig) drugslaboratorium. Er is eten en drinken aangetroffen. De bouwers hebben hun uiterste best gedaan om te verhullen waar zij precies mee bezig waren. Zo is het uitgegraven zand naar een andere plek gebracht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.