buitenland

Turkije evacueert graftombe in Syrië uit angst voor IS

Door Elif Isitman - 22 februari 2015

Turkse militairen hebben zaterdagnacht zo’n veertig Turkse militairen uit de Suleiman Shah-enclave in Syrië geëvacueerd. Er gingen geruchten dat terreurgroep Islamitische Staat (IS) het op de enclave gemunt zou hebben.

Daarom trokken de Turken met een groot konvooi Syrië binnen, schrijft persbureau Reuters.

De enclave ligt zo’n 37 kilometer over de grens in Syrië. In het gebied ligt een mausoleum van Shah Suleiman, de stamvader van het Ottomaanse rijk.

Artefacten

Nadat alle waardevolle artefacten uit het gebouw waren gehaald, hebben de Turken het opgeblazen.

Daarmee willen ze voorkomen dat IS het gaat gebruiken als een basis. De artefacten uit de enclave zijn naar Turkije gebracht en worden daar opgeborgen. Ook het lichaam van de Shah zou zijn meegenomen. Dat wordt naar een andere, door de Turken gecontroleerde plaats in Syrië gebracht.

Kobani

Vrijdag besloot Turkije om 39 tanks en 57 gepantserde voertuigen de grens over te sturen om de enclave te evacueren. De Turken zijn door Kobani gereden met behulp van de Koerden, schrijft BBC. Tijdens de evacuatie zou er geen confrontatie geweest zijn met IS-leden.

De Syrische regering zou voorafgaand aan de evacuatie zijn geïnformeerd over de actie, maar Ankara heeft niet op toestemming gewacht van Damascus, aldus de Syrische regering. Een Syrische woordvoerder noemt de inval in de krant Hurriyet een ‘schaamteloze vertoning van agressie’ en zegt de Turkse regering verantwoordelijk te houden voor ‘de consequenties van zijn daden’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.