buitenland

Veiligheidsraad: sancties voor hen die olie van IS kopen

Door Elif Isitman - 12 februari 2015

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties doet een poging om de financiële inkomsten van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te stremmen. Donderdag heeft de Veiligheidsraad alle handel verboden in antiquiteiten uit Syrië.

Ook dreigt de raad met sancties voor iedereen die olie koopt van IS, Al-Nusra en aanverwante organisaties. De raad roept landen verder op te stoppen met het betalen van losgeld voor gijzelaars. Met deze maatregelen hoopt de VN de inkomstenstroom van IS af te knijpen.

Militair ingrijpen

Zij die de maatregelen overtreden, kunnen uitzien naar economische sancties. Het voorstel hiervoor kwam van Rusland en werd unaniem gesteund door alle vijftien leden van de Veiligheidsraad. In de tekst van de resolutie staat niets over mogelijk militair ingrijpen in de regio.

Het is al langer bekend dat IS momenteel de rijkste terreurgroep ter wereld is. De terroristen halen verreweg hun meeste verdiensten uit de illegale handel in olie. De terreurgroep heeft enkele olie- en gasreserves en olieraffinaderijen in Irak in handen. In oktober vorig jaar werd bekend dat IS ongeveer 625 miljoen euro per jaar opstrijkt met de verkoop van olie op de zwarte markt. IS kan in Irak en Syrië dagelijks 50.000 tot 60.000 vaten olie produceren, die voor ongeveer 20 tot 50 euro per vat worden verkocht.

Ook gijzelingen blijken een lucratieve zaak voor de terroristen: vorig jaar verdiende IS tussen de 26 en 28 miljoen euro aan losgeld.

Bruutheid

Onder meer Amerika liet zich teleurgesteld uit over het gebrek aan overeenstemming binnen de raad over hoe de burgeroorlog in Syrië kan worden beëindigd. VN-ambassadeur van de Verenigde Staten Samantha Power zei dat, naast IS, ook ‘de bruutheid van het Syrische regime’ moet worden veroordeeld. Ze verwierp de suggestie dat Amerika nauw met Damascus moet samenwerken in de strijd tegen de terreur van IS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.