buitenland

Vredesplan Merkel en Hollande moet escalatie Oekraïne afwenden

Door Elif Isitman - 06 februari 2015

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande spreken vrijdag in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin over het conflict in Oekraïne. De twee Europese leiders zouden een vredesplan hebben.

In de afgelopen weken is het geweld in Oost-Oekraïne toegenomen. Vooral in en rond de strategisch gelegen stad Debaltseve, pal op de frontlinie van de gevechten tussen het Oekraïense regeringsleger en pro-Russische separatisten. Vrijdag werd een tijdelijke wapenstilstand in de stad afgekondigd om de inwoners te kunnen evacueren.

Wapens

Donderdagmiddag waren de twee al in Kiev om het plan met de Oekraïense president Petro Porosjenko te bespreken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry was afzonderlijk van Merkel en Hollande in de Oekraïense hoofdstad om over een oplossing te praten.

Kerry benadrukte daarbij dat Amerika een diplomatieke oplossing wil, maar dat hij zijn ogen niet zal sluiten voor ‘Russische agressie’. De Amerikanen overwegen nog steeds wapens te leveren aan het Oekraïense leger. De Europese leiders vrezen verdere escalatie van het conflict als dat doorgaat. Ook de Amerikaanse vicepresident Joe Biden gaf aan het leveren van extra bewapening geen goed idee te vinden.

Volgens Russische media is het Kremlin nog niet op de hoogte van wat het vredesplan van Merkel en Hollande precies inhoudt.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken liet donderdag weten dat het vredesplan voortborduurt op eerder gemaakte afspraken in het Wit-Rusissche Minsk in september vorig jaar over onder meer een staakt-het-vuren, terugtrekking van zware wapens en het hermetisch afsluiten van de grens met Rusland. Het Kremlin liet wel weten op te staan voor ‘constructieve gesprekken’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.