buitenland

Waar verspilde de Britse overheid bijna 7 miljard euro aan?

Door Elif Isitman - 16 februari 2015

De Britse overheid heeft vorig jaar voor 5.1 miljard pond verkwanseld aan fouten, toeslagen en het aanschaffen van onbruikbare producten. Mismanagement binnen de overheid is hiervoor de grootste oorzaak.

Dat staat in een rapport van The TaxPayers’ Alliance, een Brits instituut dat onderzoekt doet naar overheidsuitgaven en belastingen. Over het jaar 2013-2014 werd in Groot-Brittannië in totaal 5.1 miljard pond, wat neerkomt op iets meer dan 6.8 miljard euro, verspild aan onnodige of foutieve uitgaven.

Weggegooid geld

Het gepubliceerde rapport bevat een lijst van ‘weggegooid geld’ en geeft een aantal opmerkelijke voorbeelden weer. De grootste onnodige kostenpost kwam van het Britse ministerie van Defensie, dat bijna de helft van het totale bedrag voor zijn rekening nam.

Zo werd onder meer een bedrag van 8.1 miljoen euro uitgegeven aan oordopjes voor het leger, die uiteindelijk niet geschikt werden bevonden.  Ook spendeerde Defensie zo’n 9.7 miljoen euro aan mijndetectors die niet goed bleken te werken.

Pijnlijk

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken verkwanselde meer dan 2 miljoen euro aan geannuleerde vluchten die niet gerestitueerd konden worden. Ook pensioenen en uitkeringen bleken een grote bron van verspilling: Sociale Zaken betaalde daar in het jaar 2013-2014 voor meer dan 9 miljoen euro teveel aan uit, waarbij fraude door gerechtigden de grootste oorzaak was.

De meest pijnlijke fout werd gemaakt bij het ministerie van Onderwijs, waarbij een school 1.6 miljoen euro overmaakte op een verkeerde bankrekening.

Geen goed zicht

Het rapport benadrukt wel dat de overheid niet alle blaam treft wat betreft de verkwanselingen, veel van de verkeerde uitgaven werden gemaakt door semipublieke instanties, waar de overheid vaak geen goed zicht op heeft.

Een woordvoerder van de Britse overheid zegt tegen SkyNews dat de huidige regering belastingverspilling met bijna 20 miljard heeft weten terug te dringen ten opzichte van het jaar daarvoor. Volgens hem is het ‘onvermijdelijk’ dat een overheid, ‘net als andere bedrijven’, soms een verkeerde inschatting maakt en als gevolg daarvan teveel uitgeeft.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.