buitenland

Wapens voor Oekraïne blijft een optie, zegt Barack Obama

Door Shari Deira - 09 februari 2015

Of de Verenigde Staten wapens leveren aan het Oekraïense leger, blijft onduidelijk. De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat de mogelijkheid bestaat, maar er is nog geen besluit over genomen.

Obama had vandaag een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De twee spraken in Washington over de situatie in het oosten van Oekraïne.

Opties

Merkel en Obama hebben het onder meer gehad over het leveren van wapens aan het Oekraïense leger. Een groep Amerikaanse Senatoren stelde vorige week voor om wapens te gaan leveren. Vicepresident Joe Biden zei al snel dat hij daar niets in ziet, Obama zegt nu dat tot ‘de opties’ behoort.

Merkel heeft haar weerstand tegen wapenleveranties bij Obama benadrukt. ‘Door de nieuwe ontwikkelingen is de kans om het conflict diplomatiek op te lossen wel wat kleiner geworden,’ zegt Merkel. ‘Maar ik zie geen militaire oplossing.’

Vandaag waren er berichten dat 1.500  Russische soldaten met bewapening en raketwerpers de Oekraïense grens zijn overgestoken. Het standpunt van Merkel staat samenwerking van de Verenigde Staten en Europa niet in de weg.

‘De Verenigde Staten en Europa blijven krachtig samenwerken, ook als we het op bepaalde punten niet eens zijn,’ zegt de bondskanselier. Ze kreeg steun van Obama. ‘Het is duidelijk dat Rusland eerdere afspraken over Oekraïne heeft geschonden. In plaats van troepen terug te trekken hebben ze meer tanks en artillerie gestuurd.’

Diplomatieke uitweg

Obama werd door Merkel ook bijgepraat over haar gezamenlijke poging met de Franse president François Hollande om een diplomatieke uitweg te vinden voor het conflict.

Woensdag komen in Minsk de Russiche president Vladimir Poetin, zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko en vertegenwoordiging pro-Russische separatisten bij elkaar in Minsk. Alle partijen zullen samen met Hollande en Merkel praten over een uitweg uit de oorlog, die al aan meer dan 5.000 mensen het leven heeft gekost.

Wanneer het voor Obama gerechtvaardigd is om wapens te gaan leveren aan het Oekraïense leger, blijft onduidelijk. ‘Er is geen specifiek punt waarop we automatisch besluiten dat het gerechtvaardigd is om wapens te leveren. We hopen nog steeds dat diplomatieke sancties genoeg zullen zijn.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.