buitenland

Wapenstilstand? Er wordt nog altijd gevochten in Oost-Oekraïne

Door Servaas van der Laan - 15 februari 2015

De afgesproken wapenstilstand wordt niet overal in Oost-Oekraïne gerespecteerd. Rond de stad Debaltseve in de Donetsk-regio is de strijd weer opgelaaid.

Dat zegt NOS-verslaggever Gert-Jan Dennekamp, die op ongeveer twintig kilometer van de zwaar bevochten stad zit.

‘Op weg naar Debaltsevo zijn af en toe de doffe knallen van artillerie in de verte te horen. Geen volledig staakt het vuren hier,’ zegt Dennekamp op Twitter.

Minsk

Zoals in Minsk is afgesproken, ging afgelopen nacht een staakt-het-vuren in tussen de pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger.

Op de meeste plekken in Oost-Oekraïne wordt dit bestand gerespecteerd, maar niet in Debaltseve ten noordoosten van de stad Donetsk.

Een commandant van de separatisten heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat de stad tot hun ‘interne territorium’ behoort en dat zij dus het recht hebben aan te vallen. Op de buitenlijn van het gebied dat door de separatisten is ingenomen, wordt niet gevochten, verzekerde de commandant.

Kat en muis

Het overwegend Russisch sprekende Debaltseve werd in april ingenomen door de separatisten, maar die moesten de stad eind juli weer prijsgeven aan het Oekraïense leger. Daarmee had Kiev een vesting in een gebied dat hoofdzakelijk door separatisten wordt gedomineerd.

In de aanloop naar de tweede vredesbesprekingen in Minsk werd er hevig gevochten om Debaltseve en het lijkt er sterk op dat die gevechten voorlopig nog niet voorbij zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.