buitenland

‘Zeer grote aanval’ van IS op Koerden in Irak

Door Tom Reijner - 18 februari 2015

Islamitische Staat (IS) is begonnen aan een groot offensief tegen Koerdische strijders in het noorden van Irak. De islamitische terreurbeweging voert sinds dinsdagavond ‘grote aanvallen’ uit op de steden Gwer en Makhmour.

Die liggen tientallen kilometers ten zuidwesten van Erbil, de stad die geldt als de hoofdstad van de Koerdische autonome regio, meldt CNN op basis van Koerdische bronnen. De aanval zou zijn afgeslagen.

Bommen

Er zijn berichten over urenlange gevechten. IS valt de Koerdische gebieden van meerdere kanten aan. Volgens een van de bronnen zijn er in het gebied gevechtstoestellen van de anti-IS-coalitie aanwezig.

Maar die kunnen geen bommen afwerpen, omdat de Koerdische milities en de extremisten te dicht op elkaar vechten, weet de Amerikaanse nieuwszender. De Koerden zijn bang dat IS door hun linies heen weet te breken. Als dat gebeurt, staat de terroristen nog maar weinig in de weg om door te stoten naar Erbil.

Aanvoerlijnen

Het IS-offensief kan ook deel uitmaken van een strategie om de druk op Mosul te doen afnemen. Het terreurleger van Abu Bakr al-Baghdadi veroverde de Noord-Iraakse stad in juni vorig jaar, en zwaait er sindsdien de scepter.

Koerdische strijders hebben de afgelopen tijd geprobeerd Mosul te omsingelen, waarbij zij werden ondersteund door luchtaanvallen van de internationale coalitie. In eerste instantie is die omsingeling bedoeld om de aanvoerlijnen voor IS vanuit Syrië af te snijden, later is het de bedoeling dat Mosul wordt bevrijd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.