buitenland

Zo ziet de regio rond Debaltseve eruit na veldslag (foto’s)

Door Tom Reijner - 19 februari 2015

Het was een zware nederlaag voor Kiev: het feit dat de pro-Russische separatisten het lang belegerde Debaltseve definitief in hun bezit wisten te krijgen. Het Oekraïense leger heeft grotere verliezen geleden dan het eerder wilde toegeven.

Er zijn bij de verbeten strijd zeker 13 soldaten gedood, 157 gewond geraakt en 90 gevangengenomen. Tientallen militairen zijn nog altijd vermist.

Karkassen

Volgens ooggetuigen ligt het aantal dodelijke slachtoffers een stuk hoger, schrijft The New York Times op basis van informatie van de Oekraïense legertop.

Eerder zei president Petro Porosjenko nog dat zeker zes soldaten om het leven waren gekomen. Rebellenleider Alexander Zachartsjenko zou hebben gezegd dat er zeker 3.000 Oekraïense militairen zijn gedood de afgelopen tijd rond Debaltseve.

De manschappen van Kiev hebben het strategisch belangrijke spoorwegknooppunt verlaten. Wat overblijft zijn de vernielde gebouwen en karkassen van tanks en andere militaire voertuigen. Een impressie van de voorbije veldslag in de omgeving van Debaltseve en Uglegorsk, dat een paar kilometer verderop ligt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.